Direct naar artikelinhoud

Tom Boonen heeft deal met fiscus

Tom Boonen heeft een akkoord gesloten met de fiscus om zijn belastingschulden in te lossen. Ondertussen loopt er ook nog een strafrechtelijk onderzoek voor belastingontduiking tegen de toprenner.

Het gerechtelijk onderzoek tegen Tom Boonen en enkele andere wielrenners zou volgens de krant De Tijd opgestart zijn na een klacht van de Bijzondere Belastinginspectie. Het parket van Kortrijk weigert alle commentaar over het dossier. Volgens zijn manager, Paul De Geyter, heeft Boonen vorig jaar een akkoord gesloten met de fiscus waardoor zijn belastingschulden nu zijn betaald. Toch loopt het gerechtelijk onderzoek gewoon door. Het onderzoek zou te maken hebben met Boonens jarenlange verblijf in het belastingparadijs Monaco.

Is het dan niet legaal om belastingen te ontlopen door naar Monaco te verhuizen?

Voor de Belgische fiscus is iemand die zijn woonplaats en 'zetel van fortuin' in België heeft, onderworpen aan de zware tarieven - tot vijftig procent - van de Belgische personenbelasting. Dat geldt zowel voor Belgen als voor niet-Belgen. Wil je daaraan ontsnappen, dan moet je je woonplaats en het centrum van je economische belangen verleggen naar het buitenland. Naar Monaco bijvoorbeeld, waar men het inkomen niet belast.

De vraag die rijst op fiscaal vlak is of iemand in Monaco gedomicilieerd is louter voor de schijn of niet. "Tom Boonen moet dus kunnen aantonen dat hij meer tijd in Monaco heeft doorgebracht dan in België", zegt fiscaal specialist Michel Maus. "Kan hij dat niet bewijzen, dan heeft hij een probleem. Hij zou trouwens niet de eerste zijn. Ook de Duitse tennisspeler Boris Becker liep tegen de lamp. Net als de Nederlandse voetbaltrainer Guus Hiddink die fictief in België gedomicilieerd was om de Nederlandse vermogensbelasting te ontlopen."

Wat als je in Monaco gedomicilieerd bent, maar regelmatig in het buitenland zit voor het werk?

In Monaco wonen naar schatting zo'n 800 Belgen. Onder hen verschillende sporters, zoals Justine Henin, Stefan Everts en Philippe Gilbert. Die sporters zitten net vanwege hun beroep regelmatig in het buitenland. "Dat klopt natuurlijk, maar bij een onderzoek gaat men vooral na waar mensen zich bevinden als ze 'thuis' zijn", zegt Maus.

"Via een insider hoorde ik hoe buitenlanders geholpen worden door bepaalde bedrijven om te bewijzen dat ze in Monaco leven. Werknemers van dat bedrijf gaan dan één tot twee keer naar de woning van de persoon in kwestie, laten het bad vollopen en zetten de verwarming aan, met de ramen open. Of ze krijgen een creditkaart met een budget van duizend euro en gaan daar af en toe een dagschotel mee eten, om achteraf te kunnen bewijzen dat de resident wel degelijk in Monaco verblijft", aldus professor Maus.

Tom Boonen heeft een deal gesloten met de fiscus. Waarom loopt er dan nog een gerechtelijk onderzoek?

Er is een verschil tussen een fiscaal onderzoek en een strafrechtelijk onderzoek. Bij dat laatste gaat men na of er misdrijven zijn gepleegd. Bij een fiscaal onderzoek kijkt men vooral of de schuld die men heeft opgebouwd kan rechtgezet worden. Door een akkoord te sluiten met de fiscus heeft de 32-jarige Boonen zijn belastingschulden betaald. Dat kan beschouwd worden als een vorm van schuldbekentenis, wat op zijn beurt kan leiden tot een gunstiger resultaat in het strafonderzoek.

Zal Boonen alsnog voor de rechtbank moeten verschijnen?

Dankzij de recente wet op de minnelijke schikking kan het parket - na een akkoord met de fiscus - beslissen om een minnelijke schikking te sluiten met de fraude- verdachten zodat het onderzoek niet hoeft uit te draaien op een veroordeling.

Zijn er nog andere verdachten in het dossier?

Behalve de 32-jarige Boonen zouden er nog andere wielrenners in het vizier lopen van de fiscus en het gerecht. Volgens De Tijd wordt ook de naam van Patrick Lefevere, de manager van Omega Pharma-Quick Step, genoemd in het strafdossier.