Direct naar artikelinhoud

Standard te sterk voor Lierse

Standard heeft aan één helft genoeg gehad om afstand te nemen van Lierse. Ezekiel (2) en Mpoku scoorden tussen de 21ste en de 40ste minuut mooie doelpunten. Dankzij de zege schuiven de Rouches voorlopig op naar een vijfde plaats.

Van Damme op linksback. Ajdarevic naast Buyens op het middenveld. Biton centraal in de punt. Dat waren de drie dingen die ons donderdagmiddag door Rednic werden voorgehouden. Twee ervan werden bevestigd. Het derde niet. Standard startte met Ezekiel en Batshuayi in de spits en Biton op de bank. Leidde Rednic ons bewust om de tuin? We gunnen hem het voordeel van de twijfel.

De twee jonge spitsen van Standard begonnen wervelend en Bulot deed niet onder. Integendeel zelfs. Links of rechts op de flank: waar de Fransman opdook, bleek alleen de grasmat bestand tegen zijn raids. Heymans, vaak in duel met Bulot, zag alle kleuren van de regenboog en hield er een gele kaar aan over.

De Rouches zetten zeer hoog druk. Bulot had al twee keer verraderlijk voorgezet toen hij Batshuayi een niet te missen kans voorschotelde. "Ik weet niet wat er precies scheelt, maar Michy vindt de weg niet meer naar doel", had Rednic zich een paar dagen geleden laten ontvallen. Batshuayi stelde zijn coach in het gelijk. Moederziel alleen voor doel opende hij de voet te breed en trapte naast.

Bulot en Batshuayi lagen aan de basis van de tweede kans voor Standard. Mpoku stuitte op de grabbelende Sels. Na nog een knal naast van Mpoku kwamen de Rouches op voorsprong. De instormende Ezekiel kopte een corner van Mpoku binnen. De Nigeriaan is terug na een paar mindere weken als gevolg van overbelasting tijdens de eerste competitiemaanden. De wedstrijd was 21 minuten ver en nog voor de rust diepten de Rouches de kloof uit tot 3-0 met twee schitterende doelpunten.

Wervelende Van Damme

De 2-0 kwam er toen Bulot Ezekiel in de diepte stuurde. Die haalde de achterlijn en zette voor. Mpoku rondde af met een pegel. Wat later verlengde Van Damme naar Mpoku en ging hij op volle snelheid door langs de flank. De aanvoerder kreeg de bal terug, liep nog een paar passen, keek en zette voor. Ezekiel knalde aan de eerste paal in de vlucht zijn tweede van de avond voorbij een machteloze Sels. 3-0.

Lierse kwam slechts een paar keer opzetten. Meestal langs de kant waar Goreux zwak verdedigde. Hij bevindt zich in een periode van goede bedoelingen die vaak fout lopen. Meer dan schermutselingen in de buurt van Kawashima leverden de acties van de bezoekers echter niet op. Standard was gisteravond een maatje te groot voor de ploeg die tijdens de heenronde negen op vijftien haalde tegen de G5. Dat gebeurde weliswaar telkens op het Lisp. Een groot verschil.

Rednic wees vorige zondag volkomen terecht op het gebrek aan doeltreffendheid van zijn ploeg. Gisteravond kreeg de Roemeen waar hij om vroeg. Drie pogingen binnen het doelkader en evenveel doelpunten. Beter doen kan alleen maar dankzij owngoals.

De tweede helft had veel minder te bieden dan de eerste. Ciman haalde een vrijschop van Menga van de lijn weg, waar Kawashima zich had op verkeken. Standard zat door zijn beste krachten heen en samen met de snedigheid verminderde ook de concentratie. Sels had wel nog een puike reflex nodig om een vluchtschot van Buzaglo uit zijn doelvlak te slaan. En Van Damme? Die bleef komen en gaan. In zoverre dat de vraag mag worden gesteld of linksback niet de beste positie is van de aanvoerder.