Direct naar artikelinhoud

Svilar hoopt op kans bij Anderlecht, anders dreigt vertrek

Tielemans en Dendoncker zijn gevestigde waarden bij Anderlecht. Achter dat duo staan er nog toptalenten uit de eigen academie op de drempel van de eerste ploeg, met doelman Mile Svilar (17) als kroonprins.

AA Gent haalde met Lovre Kalinic een topkeeper voor 3 miljoen euro. Ook Anderlecht was geïnteresseerd, maar liet die kelk bewust aan zich voorbijgaan. Kalinic aantrekken zou betekenen dat de hiërarchie van de doelmannen bij paars-wit de komende jaren vastligt.

Dan had Anderlecht een probleem. Want in de schaduw van de basisploeg klopt Mile Svilar steeds luider op de deur. Potentiële wereldtopper, zo klinkt het op Neerpede. De jeugdinternational heeft de afgelopen jaren aanbiedingen van zowat alle topclubs uit Engeland afgewezen.

Anderlecht heeft de keuze: Svilar op korte termijn (binnen de twee seizoenen) uitspelen als eerste doelman of het goudhaantje, net zoals de Januzajs en Musonda's, vroegtijdig en veel te goedkoop zien vertrekken naar de Europese top.

Paars-wit is geneigd om Svilar zijn kans te geven. Alleen: het is zich er bewust van dat de Antwerpenaar door zijn jeugdig enthousiasme nog te veel foutjes maakt. Als Svilar te vroeg in doel komt te staan, loopt Anderlecht het risico om hem te verbranden, zoals dit seizoen met Davy Roef is gebeurd. Wacht de recordkampioen te lang, dan riskeert hij om de ruwe diamant definitief kwijt te spelen. Een lastige evenwichtsoefening.

"Ik wil eerst focussen op de trainingen en wedstrijden met de beloften", zegt Svilar zelf. De zoon van Antwerp-icoon Ratko Svilar houdt de druk af naar de buitenwereld. Intern toont hij zich razend ambitieus. Frank Boeckx zei eerder dat hij zijn collega moest afremmen.

Jonge Courtois

Svilar: "Ik heb zelfvertrouwen, ja. Maar ook niet te veel, want ik weet dat het niet gemakkelijk is voor een jonge doelman om een basisplaats te hebben bij een topclub. Als ik hier mijn kans krijg, zal het aan mij zijn om met die druk om te gaan. Maar eerlijk: ik denk daar nog niet aan. Ik voel wel dat ik vooruitgang maak, vooral technisch. Met dank aan keeperstrainer Max de Jong. Ik vind van mezelf dat ik nog meer moet groeien. Ook mentaal. Frank Boeckx is op dat vlak een groot voorbeeld."

Door zijn Belgische nationaliteit en enorme potentieel wordt de tiener vergeleken met de jonge Thibaut Courtois. Svilar lacht: "Ik heb daar geen probleem mee. Maar noem me eerder de nieuwe Svilar, mijn vader was ook keeper hé. Hij geeft me nog veel raad."