Direct naar artikelinhoud

'Brazilië heeft alles aan God te danken'

Negen van de tien Brazilianen denken dat hun rijkdom, of het gebrek daaraan, vooral door God wordt bepaald. Maar ook een groot deel van de niet-religieuze Brazilianen houdt God hiervoor verantwoordelijk.

"Al het financiële succes in mijn leven heb ik in de eerste plaats aan God te danken", zo luidde de stelling die het onderzoeksbureau Datafolha in een steekproef bijna 3.000 Brazilianen van 16 jaar en ouder, voorlegde. Van de niet-religieuze respondenten was 70 procent het eens met de stelling.

Sociologen zien een verklaring in de veranderende rol van religie in Brazilië. In 2010 gaf slechts 6 procent van de bevolking aan geen religie te hebben, inmiddels is dat percentage meer dan verdubbeld. "Maar dat wil niet zeggen dat deze personen hun geloof hebben verloren", zegt Reginaldo Prandi. Volgens de socioloog zijn er steeds meer Brazilianen die wel spiritueel zijn, maar zich niet meer verbonden voelen aan een religieus instituut.

Uit het onderzoek blijkt ook dat de katholieke kerk grote verliezen blijft lijden. In de jaren 70 was nagenoeg iedere Braziliaan nog katholiek, twee jaar geleden was dat 60 procent van de bevolking, en nu nog maar 50 procent. De meeste afvallige katholieken hebben zich bekeerd tot het protestantisme. Vooral pinkstergemeentes zijn razend populair. 22 procent van de Brazilianen behoren tot deze stroming, sinds de jaren 70 bezig aan een gestage opmars.

De pinkstergemeentes dringen er bij de volgelingen op aan gul te schenken, om zo hun liefde voor God te tonen. Het legt de kerkelijke leiders geen windeieren. Edir Macedo, oprichter van de Universele Kerk van het Koninkrijk Gods, heeft volgens Forbes een vermogen van om en bij 1 miljard euro. Hij bouwde voor 200 miljoen euro een nieuw hoofdkwartier in São Paulo. De Tempel van Salomo, een kopie van de gelijknamige tempel die in Jeruzalem zou hebben gestaan, kan tienduizend gelovigen herbergen.

Salomo

Een derde van zowel protestanten als katholieken had het afgelopen jaar niet genoeg geld om voldoende eten en kleding te kopen, zo blijkt uit het onderzoek van Datafolha. Maar ze zien wel licht aan het einde van de tunnel: "Het einde van de wereld is nabij", denkt 83 procent van de protestanten en 58 van de katholieken. "En alleen degenen die in God geloven zullen gered worden."