Direct naar artikelinhoud

De uitverkoop in de Engelse hoogste klasse

Fulham

Augustus 1997 -

Mohamed Al Fayed - Egypte

De eigenaar van Harrods investeerde 38 miljoen euro in Fulham en werd voorzitter nadat hij zich engageerde om een controlerend pakket aandelen te verwerven. Door die injectie kon Fulham het eigen stadion verwerven.

Chelsea

Juli 2003 - Roman Abramovitsj - Rusland

De Russische zakenman kocht het moederbedrijf van Chelsea FC en betaalde daar (naar schatting) 75 miljoen euro voor. Abramovitsj pompte miljoenen in de club: het leverde hem astronomische verliezen op maar ook veel titels.

Liverpool

2006 - George Gillett en Tom Hicks - VS

In een poging cash te genereren voor de bouw van een nieuw stadion zonder de in Europa verworven status te verliezen werden de twee Amerikanen ingehaald, mits ze 255 miljoen euro betaalden. Hicks is ook eigenaar van de baseballclub Texas Rangers en George Gillett van de hockeyclub Montreal Canadiens.

Manchester United

Augustus 2005 -

Malcolm Glazer - VS

De fans van Man United waren ongelukkig maar vermochten niets tegen het bod van 1,2 miljard euro van de joods-Amerikaanse tycoon. De overname van Glazer was semivijandig nadat hij bijna ongemerkt zijn aandeel in twee jaar tijd naar 75 procent bracht. Hij is ook eigenaar van de Tampa Bay Buccaneers, een NFL-team.

Portsmouth

Juli 2006 - Alexandre Gaydamak - Frans

Nam de aandelen van Milan Mandaric over voor 44 miljoen euro. Mandaric redde de club eerst van de ondergang.

West Ham

November 2006 -

Eggert Magnusson en co - IJsland

De Londense club, op zoek naar geld voor het nieuwe stadion, kon de 120 miljoen euro van het consortium geleid door de voetbalvoorzitter van IJsland en UEFA-bestuurslid Eggert Magnusson niet weigeren. Magnusson werd daarop voorzitter.

Manchester City

Juli 2007-september 2008 - Thaksin Shinawatra/Abu Dhabi United Group - Thailand/Verenigde Arabische Emiraten

De voormalige Thaise eerste minister werd ingehaald als een redder toen hij de club kocht in juli van vorig jaar voor 80 miljoen euro. Hij kwam in de problemen en verkocht zijn club (met winst) aan Arabieren, die van City de grootste club in de Premiership willen maken.

Aston Villa

September 2008 -

Randy Lerner - Verenigde Staten

Nam de club in september over voor 122,5 miljoen dollar na 90 procent van de aandelen te hebben verworven. De eigenaar van de Cleveland Browns (NFL) benoemde zichzelf tot voorzitter.

IN DE VITRINE

Arsenal FC

De Rus Alisjer Oesmanov bezit 15 procent en de Amerikaan Stan Kroenke 13 procent van de eerste club van Londen. De Rus zou evenwel verder willen als slapende vennoot, maar Kroenke, die helemaal gek is van voetbal, is nu al lid van het directiecomité en wil de club controleren. Hij is ook mede-eigenaar van de Saint-Louis Rams (NFL), de Denver Nuggets (NBA) en de Colorado Rapids (Major League Soccer). (HV)