© Marc Sleen

Zo bak je feestelijke wafels zoals die van Nero

Het is een traditie in heel wat Vlaamse huiskamers én bij stripheld Nero: op tijd en stond een gezellige wafelenbak. Aan het einde van elk Nero-avontuur laat Madame Pheip telkens stapels Brusselse wafels aanrukken voor Petoetje, Petatje, Adhemar, Jan Spier, Detective van Zwam en de rest van het bonte gezelschap. Als eerbetoon aan de zopas overleden striptekenaar mogen er dus nog eens wafels op het menu staan en dit is het al even traditionele recept ervoor.

flb

Waar haal je beter het recept voor de traditionele Brusselse wafel dan uit het al even legendarische 'Ons Kookboek' van de KVLV (beter bekend als de Boerinnenbond)? Het is bij de Brusselse wafels vooral belangrijk om die luchtig te krijgen. Dat kan volgens de KVLV door wat bier aan het beslag toe te voegen. Zowel de belletjes in het bier als de verdampende alcohol tijdens het bakken zullen de wafels luchtiger maken. Dat kun je echter ook gewoon door het bier achterwege te laten en zelfrijzende bloem te gebruiken. Wie liever met gewone bloem werkt, kan steeds eiwit superstijf opkloppen. Het is ook belangrijk om met verse gist en lauw water te werken. Bij koud water moet je langer wachten tot het deeg is gerezen en bij warm water zal de gist zelfs niet rijzen.

Dit recept doet je meteen 40 wafels bakken. Ideaal dus voor een wafelenbak à la Nero!

Ingrediënten:

  • 1 kg bloem
  • 50 gram verse gist
  • 100 ml water op lichaamstemperatuur (lauw, net iets kouder dan hoe water aanvoelt in de douche)
  • 1 liter volle melk
  • 1 vanillestokje
  • 40 gram griessuiker
  • 10 eieren
  • 400 gram niet gezouten hoeveboter
  • 10 gram rotszout
  • extra (spuitwater) indien nodig

Bereidingswijze:

  • Breek de gist in het lauwe water. Laat enkele minuten staan tot je belletjes ziet opborrelen.
  • Smelt ondertussen de hoeveboter: vuur uitdraaien en pot of pan van het vuur nemen wanneer de hoeveboter bijna volledig gesmolten is.
  • Warm indien nodig je melk wat op (nooit warmer dan lauw!) zodat je er makkelijk de suiker in kan oplossen. Roer er tegelijk de vanillezaadjes door.
  • Doe de bloem in een hoge kom, maak een kuiltje in het midden en werk er eerst het water met de gist door. Om makkelijker te werken gebruik je kloppers op lage snelheid.
  • Werk dan de melk doorheen de bloem.
  • Werk tenslotte de eieren door de bloem: zet nu indien nodig de snelheid wat hoger, zodat je een mooi, glad beslag krijgt zonder klontertjes.
  • Werk er tenslotte de gesmolten hoeveboter door en het zout. Indien nodig voeg je wat meer (spuit)water toe.
  • Laat je beslag rijzen... dus wacht tot het volume verdubbeld is.
  • Het geheim van krokante wafels: zet je wafelijzer zo heet mogelijk! Smeer de eerste keer indien nodig in met vet of olie om te bakken, schep een lepel van het gistbeslag in de vorm, sluit het wafelijzer, draai indien mogelijk om en laat bakken tot je Brusselse wafels krokant bruin gebakken zijn.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer