Direct naar artikelinhoud

McLeish debuteert met gelijkspel

Genk-coach Alex McLeish debuteerde zaterdag met een gelijkspel tegen Oostende. Genk leek lange tijd op weg naar de zege, maar Ruytinx redde een punt in de slotfase.

Alex McLeish wil snel de Schotse mentaliteit in de Genkse groep slijpen. Passie, strijd en inzet. "Kijk naar de topteams", zei McLeish. "Niemand redt het puur op talent. Ook al speel je niet je beste wedstrijd, de inzet moet er altijd zijn. Ik zag de werkethiek die ik wilde zien en daar kan ik mijn spelers alleen maar om feliciteren."

Genk probeerde van bij het begin de match in handen te nemen, maar miste zuiverheid in de passing. McLeish was na afloop opvallend mild voor zijn jongens. "Wat ik vorige week tegen Charleroi en vandaag heb gezien, stemt me heel erg hoopvol voor de toekomst. Ik was tevreden over het tempo en de vlotte balcirculatie. Dat er dan af en toe eens een slechte bal tussen zit, daar heb ik geen probleem mee. Ik zag een groep die initiatief durfde te nemen en dominant probeerde te voetballen."

Zowel De Ceulaer als Schrijvers kregen in het slot uitgelezen kansen om Genk op een geruststellende voorsprong te zetten. "De actie van Schrijvers was fenomenaal, maar het schot was niet goed genoeg. Ook Benji was er dicht bij, maar hem kan ik weinig verwijten. Hij had de laatste tijd amper gespeeld en zette uit het niets een sterke prestatie neer in functie van de ploeg."

Hoofdzonde

McLeish noemde het na afloop de 'cardinal sin', ofwel de hoofdzonde: Anele die met nog een paar minuten op de klok ten aanval trekt en balverlies lijdt. Tien tellen later trapt Ruytinx de gelijkmaker via de paal binnen.

"We waren te ambitieus in de slotfase. Op een bepaald moment moet je als team kunnen zeggen: 'en nu komt er niets meer door'. Dat moet je als speler kunnen aanvoelen.

"Ik hou van vleugelverdedigers die mee oprukken, maar je moet je momenten weten te kiezen. Vijf minuten voor tijd en bij een 0-1-voorsprong was dat de verkeerde keuze van Anele."