Direct naar artikelinhoud

Zulte Waregem bijt tanden stuk op Beerschot

Zulte Waregem lijkt na een derde gelijkspel op rij in een thuismatch - zaterdag bleek Beerschot met geen koevoet te ontwrichten - de rol wat te moeten lossen. Een uitspraak van trainer Francky Dury zaterdagavond zei veel, zo niet alles: "Ik had misschien liever tegen Koster gespeeld."

Want dat Zulte Waregem bleef steken op 0-0, stond niet los van de organisatie van Beerschot. Na het ontslag van Koster, die ondanks een manifest gebrek aan snelheid op de flanken wat naïef vasthield aan de 4-3-3, gooide interimtrainer Wim De Corte die 4-3-3 overboord. Hij beperkte de ruimte drastisch met een dicht bevolkt middenveld, waarbij Mununga en François elkaar in steun van Veselinovic soms zelfs voor de voeten liepen.

Een armlastig Beerschot valt moeilijk iets te verwijten - met Ojo, Stijn Wuytens, Oztürk en Losada ontbraken zowat alle betere voetballers - maar voor Zulte Waregem bleek de confrontatie met een terughoudende, stugge ploeg verre van evident. Rekenen op de snelle omschakeling zat er niet in. Zulte Waregem moest de muur maar zien te slopen. Afstandschoten gingen naast, en ook Beerschotdoelman Van Langendonck hielp de nul houden. Invaller Lendric, die in blessuretijd vrij voor doel kwam, had de match alsnog kunnen beslissen, maar hij trapte wild naast.

Een wedstrijd zonder goals of schoonheidsprijs. We willen niet weten hoeveel slordige passes in de voeten van een tegenstander zijn beland. "Mogelijk speelde wat vermoeidheid van de midweekse bekermatch mee", gaf Dury toe. Hij vond wel dat Zulte Waregem 'hartstikke' zijn best gedaan had om de match naar zijn hand te zetten. Inclusief tactisch geschuif.

Dury: "We begonnen met een 4-3-3, na de rust speelden we bijna een 4-2-4 en we eindigden met een 3-4-3. Ik wil vandaag niet het verwijt horen dat Zulte Waregem geen initiatief nam. Misschien was vandaag onze balcirculatie niet snel genoeg om Beerschot te kloppen."

Door het gelijkspel ziet Zulte Waregem de kloof met leider Anderlecht groeien tot zes punten. Maar spreek Dury daar niet van: "Als we mikken op Anderlecht gaan we elke week een ontgoocheling oplopen. Op de duur heb ik de indruk dat Zulte Waregem én het spel moet maken én in het zog moet blijven van Anderlecht. Ik hou vast aan onze visie: de jeugd een kans geven en resultaten halen. We staan nog altijd in de topzes en in de kwartfinale van de beker."

Het belooft voor Zulte Waregem nog een drukke maand december te worden. Daarom ook dat Dury de laatste tijd sleutelde aan zijn basisploeg. "Sommige jongens zijn vermoeid of hebben lichte blessures, anderen moeten opstaan. Ik kan iedereen gebruiken. Als ik signalen van vermoeidheid zie, moet ik gepast reageren."