Direct naar artikelinhoud

Elke Pattyn nieuw gezicht van 'VTM Nieuws'

Journaliste Elke Pattyn (33) gaat deze zomer het VTM Nieuws presenteren. Ze wordt op de VTM-nieuwsdienst het vijfde nieuwsanker naast vaste waarden Dany Verstraeten, Stef Wauters, Catherine Moerkerke en Birgit Van Mol.

Pattyn komt deze zomer zo goed als dagelijks op het scherm. Na de zomermaanden gaat ze als deeltijds anker aan de slag, zodat ze naast haar presentatieopdrachten ook nog het veld in kan. "Dat was mijn belangrijkste voorwaarde", vertelt ze. "Ik wil er absoluut nog nu en dan op uitgestuurd worden."

Pattyn begon haar carrière bij Q-music en werkt ondertussen al acht jaar voor de nieuwsdienst. Ze bracht onder andere verslag uit van de kernramp in Fukushima en de Amerikaanse presidentsverkiezingen. "Toen ik op de nieuwsdienst begon, wou ik vooral achter tornado's en tsunami's aan. Maar na een aantal jaar van hot naar her hollen is het ook leuk om af en toe eens op adem te kunnen komen. De combinatie tussen presenteren en veldwerk is voor mij het ideale scenario."

Pattyn was vorig jaar al het gezicht van het nieuwsmagazine Telefacts zomer. Presenteren is dus niet nieuw, al is het aan elkaar praten van een nieuwsbulletin toch van een ander niveau. "Een live-uitzending van dertig minuten waarin van alles mis kan gaan is uiteraard iets helemaal anders dan de reportages van Telefacts introduceren. Maar beiden vind ik even boeiend."

Grote voorbeelden vindt de journaliste vooral in het buitenland. Claire Chazal van het Franse TF1 bijvoorbeeld of de Amerikanen Anderson Cooper en Erin Burnett. Dat Pattyn vooral in de VS inspiratie haalt is geen toeval. Een paar jaar geleden mocht ze immers een aantal weken stage lopen bij de Amerikaanse nieuwszender CNN. "Sindsdien ben ik een fan van die Amerikaanse aanpak. De wat lossere stijl waarbij het nieuws niet wordt afgelezen maar echt verteld wordt. Dat inspireert me zeker voor als ik het nieuws ga presenteren. Hopelijk kunnen ook de VTM-kijkers zich daar ook in vinden natuurlijk."

'Telefacts zomer' pakt uit met 't Is Albert

Elke Pattyn is deze zomer naast nieuwsanker ook het gezicht van Telefacts zomer. Het programma pakt dit jaar voor het eerst ook met een binnenlandse reportage uit. Onder de noemer 't Is Albert zoomt het programma vier afleveringen lang in op de meest gedenkwaardige momenten uit het koningschap van Albert II.

Bevoorrechte getuigen uit de politiek, de journalistiek en de intieme kring van het Hof geven hun visie op de historische feiten. De documentaire wordt gemaakt door productiehuis deMENSEN en wordt geregisseerd door Nathalie Basteyns, die vorig jaar ook achter de camera stond bij de fictiereeks Clan.