Direct naar artikelinhoud

N-VA wil extra kinderbijslag voor kinderen die in armoede opgroeien

Arme gezinnen moeten van N-VA in Vlaanderen na 2014 meer kindergeld krijgen. Het is de eerste Vlaamse meerderheids-partij die expliciet pleit voor een koppeling tussen inkomen en kinderbijslag. Nu krijgen alle ouders elke maand hetzelfde bedrag op hun rekening.

Ooit was onze kinderbijslag een van de beste van Europa, maar die tijden liggen ver achter ons. Vandaag de dag is het verworden tot een duur, versleten en ondoelmatig systeem. Tot die conclusie komt de Antwerpse professor Bea Cantillon, directeur van het Centrum voor Sociaal Beleid (CSB), waarover De Standaard berichtte. Haar Gentse collega Sara Willems trekt mee aan de alarmbel. Haar onderzoek heeft aangetoond dat de sociale klasse van de ouders steeds meer de gezondheid van baby's bepaalt (DM 12/11). De overheveling van de kinderbijslag naar de deelstaten vormt dan ook de gedroomde gelegenheid om het oude systeem te hervormen, beveelt Cantillon aan.

N-VA heeft haar blauwdruk voor een vernieuwde kinderbijslag al klaar. De grootste partij van Vlaanderen is voorstander van hetzelfde basisbedrag voor alle kinderen. Die maandelijkse som geld mag dus niet afhangen van het beroep of het statuut van de ouders. "Ook tweeverdieners worden met heel zware kosten geconfronteerd," zegt viceminister-president Geert Bourgeois (N-VA). "Vaak gaat hun tweede inkomen haast volledig op aan de crèche, de tweede wagen en de vaste gezinsuitgaven. Wie werkt, mogen we niet straffen."

Maar, en dat is opvallend, bovenop dit basisbedrag legt N-VA nog twee toeslagen. De eerste toeslag zou toekomen aan gezinnen wiens inkomen onder de Europese armoedegrens ligt of die over minder dan 60 procent van het mediaan-inkomen beschikken. Alleenstaande ouders moeten het dan rooien met 973 euro, gezinnen met twee ouders en twee kinderen met 2.044 euro. "De kinderbijslag zou een goed instrument kunnen zijn om kinderen uit de armoede te helpen en hen een menswaardige opvoeding te geven", meent Bourgeois. Over deze koppeling tussen het gezinsinkomen en de hoogte van de kinderbijslag wordt al lang gediscussieerd, maar ze werd nooit echt doorgevoerd. Nu zijn er slechts minieme verschillen in de kinderbijslag te bespeuren.

De tweede toeslag is bestemd voor kinderen met een handicap, een aandoening of een ontwikkelingsstoornis. Echt nieuw is dit niet, kinderen met zorgnoden krijgen al een verhoogde kinderbijslag, N-VA wil dit systeem vooral nog verder uitbreiden.

Hoe groot het basisbedrag en de toeslagen moeten zijn, daar willen de Vlaams-nationalisten nog niet op vooruitlopen. Het systeem moet eerst en vooral efficiënter worden, de hele papierwinkel moet minder geld opslorpen.

Ten vroegste in 2014 zal de Vlaamse regering haar eigen kinderbijslag kunnen uitkeren. Een snelle hervorming op enkele maanden voor de Vlaamse verkiezingen ziet de partij van De Wever dan ook niet zitten. "De volgende regering zal die keuzes moeten maken. Het zou niet democratisch zijn om met deze regering net voor de verkiezingen een nieuw systeem in te voeren." Technisch gezien kan Peeters II ook zo'n complexe verandering nog niet uitwerken omdat de afwikkeling van de zesde staatshervorming nog lang niet achter de rug is.

De andere Vlaamse meerderheidspartijen, CD&V en sp.a, houden voorlopig hun kaarten tegen de borst. Voor Vlaams minister voor Armoedebestrijding Ingrid Lieten (sp.a) is differentiëren in de kinderbijslag een mogelijk wapen in strijd tegen kinderarmoede. "Maar er zijn nog andere instrumenten, zoals het optrekken van de minimumuitkeringen. Die moeten eerst grondig bestudeerd worden." Kris Peeters, CD&V-boegbeeld en Vlaams minister-president, geeft toe dat de komst van de kinderbijslag 'een uniek moment' vormt om er grondig over na te denken. "Wij hebben die bevoegdheid niet gekregen om een klakkeloze kopie te maken van het federale model," zegt hij. "Maar CD&V heeft nog geen keuze gemaakt."