Direct naar artikelinhoud

Michelangelo van 300 miljoen dollar achter sofa

De Italiaanse kunsthistoricus Antonio Forcellino beweert een verloren gewaand Pieta-schilderij van Michelangelo ontdekt te hebben in de Amerikaanse stad Buffalo. Als het authentiek is, is het 300 miljoen dollar waard.

Jarenlang bevond het houtpaneel zich achter de sofa van de familie Kober. Nadat de kinderen van het gezin het met een tennisbal van zijn haakje aan de muur hadden gegooid, werd het daar weggestopt. Tot vader Kober in 2003 op pensioen ging en besloot na te gaan of het schilderij dat ze met het gezin grappend “the Mike” noemden, echt een Michelangelo was. Via kunstkenners kwam hij in contact met Antonio Forcellino, bekend van het gewaardeerde boek Michelangelo, een rusteloos leven. Die stond aanvankelijk sceptisch tegenover de hypothese dat de Pieta een Michelangelo kon zijn, maar die reserve verdween meteen toen hij het werk zag.

Wetenschappelijk onderzoek met X-stralen wees volgens Forcellino uit dat het inderdaad niet om een kopie ging. Volgens de Italiaan zou Michelangelo het werk omstreeks 1545 geschilderd hebben en was ook Michelangelo-biograaf Herman Grimm er in 1868 van overtuigd dat het werkelijk van de hand van de meester was.

De experts die De Morgen contacteerde, reageren dan weer sceptisch. “Dat is ook de enige te verantwoorden reactie bij zulke berichten”, zegt Michiel Plomp, hoofdconservator van het Teylers Museum in Haarlem. “Zeker als het om een schilderij gaat.” Ook Achim Gnann van het Albertina-museum in Wenen, waar momenteel een grote Michelangelo-expo loopt, hecht weinig geloof aan het verhaal.