Direct naar artikelinhoud

Amsterdam kreunt onder de toeristen

Amsterdammers die klagen dat er te veel toeristen rondlopen in de stad, kunnen hun borst natmaken. Het wordt nog veel drukker, voorspellen de meeste betrokkenen. Overleeft Amsterdam die groei, of wordt de stad een tweede Venetië?

Het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte gisteren bekend dat het aantal binnen- en buitenlandse toeristen bij onze noorderburen in 2014 met 6 procent is gegroeid naar 36 miljoen. Amsterdam neemt daarvan meer dan een kwart voor zijn rekening.

Toerisme-expert Stephen Hodes maakt zich er zo ongerust over, dat hij een blad heeft uitgegeven om de discussie over de gevolgen van het toenemende toerisme verder aan te zwengelen. Met foto's van half ontblote toeristen op een bierfiets of een in oranje tutu geklede deelnemer van een vrijgezellenfeest.

Dat doet Hodes ook met imponerende infographics: onder de stippen die de Airbnb-kamers voorstellen is de kaart van Amsterdam bijna niet meer te zien. En telde de stad in 2000 ruim 16.000 hotelkamers, nu zijn het er bijna 27.000. "Aan Amsterdam heb ik mijn hart verpand", schrijft Hodes. Maar de stad die zich altijd zo soepel heeft aangepast aan veranderingen, dreigt volgens hem nu uit balans te raken.

De drukte is al langer een veelbesproken onderwerp bij Amsterdammers. Het is een probleem dat ook steden als Barcelona, Berlijn, Brugge, Parijs en Firenze raakt. Ongebreideld massatoerisme kan datgene vernietigen waar toeristen nu juist naar op zoek zijn, schreef The Guardian: de unieke sfeer van de plaatselijke cultuur. "Massatoerisme kan een stad doden."

Dat er nog meer toeristen komen, lijkt wel vast te staan. "Ik verwacht dat het aantal sterk zal groeien", zegt directeur Jos Vranken van het Nederlands Bureau Toerisme in Hodes' blad. Journalist Jelle Brandt Corstius oppert het plan om in elk hotel folders te laten uitdelen waarin wordt uitgelegd waarom Amsterdamse fietsers hard van a naar b fietsen. En dat het handiger is om op de stoep te lopen.

Valt de venetianisering van Amsterdam - een stadscentrum met een op toeristen gerichte monocultuur, waar wonen en werken in het gedrang zijn gekomen - nog tegen te houden? Hodes oppert zelf een aantal oplossingen. Zo zou de gemeente de bouw moeten stimuleren van toeristische trekpleisters buiten het centrum, in gebieden die nu nog minder aantrekkelijk zijn. Daarnaast moeten er meer hoogwaardige evenementen komen buiten het hoogseizoen.

Ook burgemeester Eberhard van der Laan gebruikt het V-woord: "Als de gemeente geen maatregelen neemt, wordt de stad er een van toeristen en niet van de inwoners."