Direct naar artikelinhoud

Grote clubs doen niet mee

Drie clubs in eerste klasse doen dit weekend niet mee aan de regenboogactie, en het zijn drie kleppers: Club Brugge, Standard en KRC Genk. Hun verantwoording varieert van aannemelijk tot bizar. 'We kennen de kwaliteit van de veters niet.'

Officieel is Guido Poppelier in zijn nopjes. "Twee maanden geleden had ik niet geloofd dat dit mogelijk zou zijn." Poppelier staat aan het hoofd van Football Foundation Plus. Dat is een afdeling van de Koninklijke Voetbalbond die in het leven is geroepen om diversiteit in de voetbalwereld te promoten. Zij ondersteunen de veteractie. Met succes: bijna iedereen doet mee. In tweede klasse gaven Woluwe FC en Tubeke niet thuis, zonder uitleg.

"Club Brugge doet pas binnen twee weken mee, omdat zij dit weekend een lang gepland fan-evenement organiseren", weet Poppelier. "Genk heeft ook een eigen goede doel op zondag. Van hun tegenstander Standard hebben we niets meer vernomen. Maar ik vermoed dat zij niet meedoen omdat Genk dat niet doet."

Uit mailverkeer tussen de Pro League (de afdeling binnen de Voetbalbond die het eersteklassevoetbal organiseert) en de clubs, blijkt dat de Voetbalbond haar eigen initiatief boycot. Genk, zo mailt een Pro League-medewerker, heeft als officiele verklaring voor de weigering dat 'ze hun spelers willen beschermen, gezien het gespannen klimaat op de club'. Aan Standard laat dezelfde medewerker weten dat hij geen contact meer met de club heeft opgenomen 'omdat ik denk dat jullie andere prioriteiten hebben', gezien de incidenten met de eigen supporters op Sclessin. Bovendien willen heel wat clubs niet meedoen als hun tegenstander dat niet doet, meldt de man van de Pro League verder.

We willen wél, zegt Pierre Locht, teammanager van Standard. "Maar we hebben niets meer van de Pro League vernomen, en we hebben te weinig info. Schoenen zijn heel belangrijk voor voetballers. We kennen de kwaliteit van de veters niet."

Ook dat is niet waar: een speelster van de vrouwenploeg van Standard heeft zestig paar veters gekregen, en nog een extra voorraad voor de mannenploeg. "Misschien dat we tegen Moeskroen de veters gebruiken", zegt Locht.

Zij doen niet mee

► Club Brugge

► Standard Luik

► KRC Genk