Direct naar artikelinhoud

Waar eet, drinkt & shopt

Hendrik Dierendonck is de man achter een van 's lands beste slagerijen: Slagerij Dierendonck. Vandaag vertelt hij op het Krachtvoer-foodfestival over vergeten vlees.
www.krachtvoer.be

Eten

Bún
"Voor mij hoeft een restaurant niet groot te zijn - met plaats voor 12 man kan het hier best krap zijn - het moet vooral goed in elkaar zitten. Bij Bún heb je zuivere producten, een pure keuken en een authentieke sfeer. Huibrecht Berends en Hoa Truong ken ik nog van bij Pure C, het restaurant van Sergio Hermans. Nu doen ze hun eigen ding en maken ze Vietnamese streetfood met de fijnste gerechten zoals gefileerde steak en bouillons op basis van beenmerg. Ze hebben echt een eigen stijl."
Sint-Jorispoort 22,
Antwerpen

Elckerlijc
"Iedereen kent Peter De Clercq als dé barbecuechef. Maar hij doet zoveel méér dan dat. Vlees is hier een echte kunst en ook ik steek er telkens nog veel van op. De ene soort pakt-ie zo in, de andere legt hij dan weer op houtschilfers. Mijn vlees - Peter is ook klant bij me - komt hier écht tot zijn recht en dat is voor een ­ambachtsman als ik ­natuurlijk erg fijn om mee te maken. Peter moet ook zowat over het grootste aanbod gerijpt vlees ­beschikken. Tip: er is tevens een magnifiek terras!
Kraailokerkweg 17,
Maldegem

Bones
Een zaak die ik leerde ­kennen door Sergio ­Herman. Alles is hier heel nonchalant: veel jong volk, gewone stoelen, gewone tafels. Het steekt allemaal niet zo nauw. Buiten het eten, natuurlijk. Op het menu staan twee voorgerechten en twee hoofdgerechten. Altijd iets toegankelijk en iets spannender. Ze durven best wat, hoor. Laatst at ik er ­eendenmaagjes en -hart als aperitief en lamshart als hoofdgerecht. De zaak is niet in het centrum gelegen en nogal onopvallend aan de buitenkant, je loopt er zo voorbij, maar steeds de moeite om een omweg te maken naar het elfde ­arrondissement."
Rue Godefroy
Cavaignac 43, Parijs

Bistro Bruut
"Duif, dat eet ik niet vaak op restaurant. Meestal is het zo teleurstellend gebakken. Maar niet bij Bistro Bruut. Hier is-ie superlekker: vanbuiten krokant, mooi rosé vanbinnen en met een heerlijk sausje waar je net genoeg van krijgt. Wat een zalig moment is dat. Als je je duif zo kunt eten, dan weet je dat je goed zit. Chef Bruno Timperman ken ik al een hele tijd. Een ­eigenzinnige man die ­gewoon zijn eigen ding doet op een mooie locatie in het centrum van Brugge, vlak bij de reien."
Meestraat 9, Brugge

Drinken

Sycod
De Sycod is mijn stamcafé in Oostduinkerke. Hier kan ik met iedereen iets komen drinken: met de familie, maar ook met vrienden. ­Eigenaar Kristof kan zijn ­publiek ook prima ­entertainen. Sycod is een echte jacht- en sportclub. Er hangt steeds een leuke sfeer en het is er ideaal voor een goeie gin-tonic dankzij zijn grote assortiment aan gin. Weet je, aan de kust hebben we geen gigantisch aanbod aan cafés. Dan is het zeker leuk om hier met zicht op zee en ­no-nonsense iets te komen drinken.
Alfred Devoslaan 50, Oostduinkerke

Winkelen

Obelisk
Mijn vrouw en ik staan altijd in onze werkplunje in de beenhouwerij of in het ­atelier. Dan wil je je wel eens leuk kleden als je naar buiten gaat. Bij Obelisk hebben ze kleding met een aparte stijl: ­modern en met wat rock-'n-roll. Uitbaatster ­Sabine weet haar klanten trouwens als de beste te ontvangen.
Albert I Laan 95,
Oostduinkerke

De Olijfboom
Jan, de eigenaar van De Olijfboom, weet enorm veel over olijfolie, wijnen en Japanse producten. ­Volgens mij kent iedere grote chef hem wel. Weinig mensen gaan ook zo veel uit eten als Jan doet. Hij heeft dan ook steeds leuke tips om ergens heen te gaan. Ook in zijn winkel: ­altijd heeft Jan inspiratie of geeft hij kooktips mee. Zelfs wanneer ik hier voor iets kleins binnenga, blijf ik wel een uur plakken.
Smedenstraat 58, Brugge