Direct naar artikelinhoud

'Mijn watertaxi's staan er ook in'

De belangrijkste vernieuwingen uit het bestuursakkoord in Gent zijn erg door het kartel geïnspireerd. Maar eerste schepen Mathias De Clercq (Open Vld) ontkent met klem dat zijn partij geen stempel heeft kunnen drukken.

Bent u, als kleinste broertje van de coalitie, tevreden met het akkoord?

"Uiteraard, het is een schitterend project voor onze stad, eentje waar we heel trots op kunnen zijn. We zullen veel kunnen verbeteren voor de Gentenaars."

Zal Open Vld daar wel zwaar genoeg op kunnen wegen? De sleutelposten uit de plannen, zoals Onderwijs, Mobiliteit, Wonen, Openbare Werken, zitten allemaal bij Groen of sp.a.

"De haven stelt 70.000 mensen te werk en is de motor van de economie van onze stad, van Oost-Vlaanderen. Economie, Financiën, die posten zijn fundamenteel. We hebben ook Feesten, een belangrijke aangelegenheid in Gent. Ik word ook eerste schepen. Maar bovenal zijn we één ploeg."

Een echte liberale stempel is er in dit akkoord toch niet te vinden? Slechts in enkele punten lees je de hand van Open Vld.

"Dat klopt niet. We willen het gunstige ondernemersklimaat uitbreiden, er komt geen lastenverhoging. Dat is toch duidelijk ons project, dat nu van de hele nieuwe ploeg is? Mijn watertaxi's, die staan ook in het akkoord, net zoals een groot skatepark aan de Blaarmeersen en een actieplan tegen homofoob geweld."

Het hele mobiliteitsluik, toch zeer ingrijpend, dat is ook jullie project?

"Er komt geen anti-autobeleid. We hebben een heel mooi verhaal om geleidelijk aan over te stappen naar een duurzaam vervoer met veel alternatieven voor de auto. De stad blijft toegankelijk. Ik ben daar heel enthousiast over."

U heeft niet het gevoel dat u inhoudelijk op de knieën bent moeten gaan om toch maar drie schepenen uit de brand te kunnen slepen?

"De burgemeester heeft toch duidelijk gezegd dat we één volwaardige ploeg zijn, met drie volwaardie partijen? Open Vld heeft dit prachtige project met unanimiteit goedgekeurd."

Gaat u zelf de volledige zes jaar in Gent blijven? 2014 ligt op de weg.

"Ik kijk enorm uit naar dit project."

Dat is geen ja.

"Ik ben verknocht aan mijn stad en ga volledig door in Gent zoals ik dat ook de voorbije jaren met veel passie gedaan heb. 2014 is 2014, ik heb mijn engagement hier."