Direct naar artikelinhoud

Kunst dreigt fors duurder te worden

De kunstacademies dreigen fors duurder te worden. In een discussienota wordt gesproken over een verdubbeling van het inschrijvingsgeld. Vooral de doorsnee Vlaming zou het slachtoffer worden.

Een jaar muziek, woord of drama op woensdag- of zaterdagmiddag kost nu 60 euro. In de discussienota van minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a) die het deeltijds kunstonderwijs (DKO) hervormt, wordt voorgesteld om dat bedrag vanaf 2014 op te trekken naar 120 euro. Nu dekken de inkomsten van inschrijvingen slechts acht procent van de totale kost van het DKO. Door de verhoging zou dat stijgen naar 12 procent.

Viool-, teken- en aanverwante lessen zijn populair. Vorig schooljaar trokken 173.486 Vlamingen wekelijks naar de academie, een aantal dat al jaren in stijgende lijn zit. De vorige minister van Onderwijs, Frank Vandenbroucke (sp.a), ergerde zich echter aan het blanke, elitaire imago en wilde het kunstonderwijs hervormen. "Het idee was destijds om veel meer groepen aan te spreken en de instroom te vergroten", zegt Hans De Volder van de Vereniging van Directeurs van Deeltijds Kunstonderwijs en zelf hoofd van de academie in Beveren. "Wat we nu zien druist volledig in tegen de intenties van het plan van Vandenbroucke."

Kiezen is verliezen

De kansengroepen aantrekken zou nog altijd moeten lukken - een sociaal tarief blijf voorzien in het plan - maar de middenklasse dreigt het slachtoffer te worden. "Wij zijn ook vragende partij om lagere sociale klassen naar de academie te halen", zegt De Volder, "maar het kan toch niet de bedoeling zijn dat er tegelijkertijd minder kinderen uit de middenklasse komen? Voor tweeverdieners met een gemiddeld loon is dit een serieuze aderlating. Ik vermoed dat ze hun kinderen voor de keuze zullen stellen: of voetballen of piano spelen. Allebei wordt te duur."

Om over twee instrumenten of én woord én muziek nog maar te zwijgen: de korting die er nu is wanneer iemand twee studies combineert, zou ook verdwijnen.

Maar de echte klappen zouden vallen bij de opleidingen beeldende kunst. Zij moeten het vooral hebben van volwassen leerlingen en ook hun inschrijvingsgeld zou flink toenemen. Een jaar les zou in de toekomst 365 euro kosten tegenover 197 euro nu. En papa's en mama's zullen misschien nog wel een inspanning doen om hun dochter of zoon in te schrijven, maar hun eigen hobby zal er dan bij inschieten.

Dure septembermaand

"Als je dan ook nog een kind hebt dat een opleiding volgt, kom je rond de 500 euro uit", meent Joke De Keyser van het Comité van Directeurs Beeldende Kunst. "Leg dat maar eens op tafel in de toch al dure septembermaand. Er is een sociaal tarief. Maar voor wie? Werklozen, politiek vluchtelingen. Er zijn veel andere mensen die niet zomaar 500 euro kunnen betalen. We hebben de jongste jaren hard gewerkt om van ons elitair imago af te komen, maar ik vrees dat onze inspanningen voor niets zullen zijn geweest als dit plan het haalt."

Nu al zien heel wat kunstacademies dat gezinnen het moeilijker krijgen om de rekening te betalen. De vrees dat veel leerlingen zullen afhaken, lijkt dan ook niet onterecht. Met alle gevolgen vandien. "Minder leerlingen betekent minder uren voor leerkrachten", zegt De Keyser. "De impact kan groot zijn."

Minister van Onderwijs Pascal Smet benadrukt dat het om een discussienota gaat. Knopen zullen pas doorgehakt worden in het voorjaar. De sector stuurt nog deze maand opmerkingen door naar het kabinet over de tekst, die ook spreekt van flexibelere opleidingen en het afschaffen van leeftijdsgroepen.