Direct naar artikelinhoud

'Pininfarina's filosofie leeft voort in tal van ontwerpers'

Met Sergio Pininfarina verdwijnt een van hoofdrolspelers uit het gouden tijdperk van de Italiaanse design. Dat zegt de Belgische topontwerper Lowie Vermeersch, tot eind 2011 actief als direttore design bij het Turijnse ontwerphuis.

Heeft u Sergio Pininfarina recentelijk nog ontmoet?

Vermeersch: "Neen, hij leefde de voorbije jaren toch al wat meer teruggetrokken. De man was natuurlijk op jaren, maar het nieuws van zijn overlijden kwam voor mij toch als een verrassing."

Bij het grote publiek is zijn naam niet meteen bekend, maar niettemin is Sergio Pininfarina een monument. Waarin bestaat volgens u zijn

erfenis?

"Sergio Pininfarina is een van de grootste namen uit de Italiaanse designwereld. Op zeer jonge leeftijd werkte hij al samen met zijn vader Battista, die het bedrijf in 1930 had opgericht. Onder leiding van Sergio groeide Pininfarina uit tot een wereldspeler op het vlak van design en productie van voertuigen voor derden. Hij heeft een aantal zeer belangrijke ontwerpen gemaakt, waarbij die voor Ferrari er bovenuit springen.

"Maar je kunt zijn nalatenschap onmogelijk reduceren tot enkele lijnen. Die vertaalt zich namelijk ook in de manier waarop hij zijn industriële groep jarenlang heeft geleid. Bovendien had Pininfarina een visie op zeer veel verschillende domeinen, en is hij ook op politiek vlak heel actief geweest."

Welke indruk liet de man op u na?

"Hij had een heel sterke persoonlijkheid, die met zijn charisma echt een ruimte kon vullen. Hij kon tegelijk innemend en doortastend zijn en bracht zijn ideeën op een zeer heldere manier over.

"Een leermeester zou ik Sergio Pininfarina niet noemen. Ik ontmoette hem namelijk niet dagelijks, maar als auto-ontwerper ben ik wel opgegroeid in een organisatie die volledig doordrongen was van zijn filosofie."

Waaruit bestond die filosofie juist?

"(denkt na) De essentie van Pininfarina bestond erin een synthese te zoeken tussen het functionele en het esthetische, uitgedrukt in een bijzonder helder design waarbij elegantie en dynamisme een prominente plaats kregen."

Sluit het overlijden van Sergio Pininfarina, na dat van Enzo Ferrari en Gianni Agnelli, een tijdperk af?

"Toch wel. Zijn filosofie leeft natuurlijk voort in zijn hele team en de vele designers die er in de afgelopen jaren werkten. Maar met zijn dood verdwijnt een van de hoofdrolspelers uit het gouden tijdperk van het Italiaanse design."

LDW)