Direct naar artikelinhoud

Club Brugge met veel moeite naar zege en leidersplaats

Club Brugge is de fiere leider in de Jupiler Pro League, maar daarmee is al het goede nieuws over blauw-zwart verteld. De krappe 0-1-zege tegen Charleroi, met tien man afgedwongen na de rode kaart van Vázquez, kan niet verdoezelen dat Georges Leekens met zorgen zit. Hij heeft drie problemen: de fysieke malaise blijft duren, het voetbal is niet goed en scoren blijkt moeilijk.

U kent Georges Leekens: de man probeert altijd en overal het positieve te zien en dus benadrukte hij zaterdag de 'fantastische mentaliteit' en 'de voorbeeldige inzet' van zijn jongens. Hij had zeker een punt. Jonathan Blondel bijvoorbeeld verdiende een pluim voor zijn sterke match. De middenvelder liep zich de ziel uit het lijf en zorgde er op die manier voor dat Charleroi zijn manmeersituatie niet kon uitbuiten.

Ook Meunier, Larsen en Donk speelden een goede wedstrijd, maar dan vooral in verdedigend opzicht, want offensief bakte Brugge er weinig van. Leekens verwees naar de moeilijke omstandigheden - Club had de verplaatsing naar Denemarken nog in de benen - maar sloot de ogen voor het ondermaatse passingspel van zijn spelers. In zijn plaats zouden wij ons toch wat zorgen maken: net als in Kopenhagen stond er een goeie organisatie, maar eens voorbij de middenlijn zijn er geen structuur, ideeën of overtuiging meer.

Refaelov had één geweldige actie in huis waarmee hij de 0-1 inleidde, maar was voor de rest heel bleek. Vázquez was al voor zijn rode kaart bezig aan een fletse partij. Akpala werkte hard, maar kon niks forceren. En ook van achteruit kwamen er geen impulsen: vooral de backs, Figueras en Hogli, zouden meer offensieve drang mogen tonen. De opmerkingen drongen niet door bij Leekens. De coach draaide om de hete brij heen. "Ik feliciteer mijn spelers", zei hij. "We hebben verdiend gewonnen. We speelden een volwassen wedstrijd en hadden de zaak onder controle."

Na enig aandringen, kwam er toch een soort toegeving. Kan het zwakke voetbal woensdag een probleem zijn in de return tegen Kopenhagen? "We zijn Barcelona niet en we zijn Real Madrid niet", antwoordde Leekens licht geïrriteerd. "We weten dat we nog werk hebben, maar op dit moment vul ik gewoon de gaten op die vallen. Ik hoop dat die lijst snel minder wordt."

Leekens bedoelde de lijst met geblesseerden. Behalve Jorgensen en Trickovski moest hij dit weekend ook Tchité, Zimling en Odjidja missen. Dat is veel kwaliteit die er niet bij was, en het kan een deel van de verklaring zijn waarom Club nog niet top is. Gisteren was ook nog niet duidelijk wie de trainer straks kan recupereren. Tchité is wellicht geen probleem, Zimling en Odjidja leggen vandaag een fysieke test af. Voor de andere twee komt het duel met de mannen van Ariël Jacobs hoogstwaarschijnlijk te vroeg.

Terwijl Leekens de vingers kruist voor goed nieuws vanuit de ziekenboeg kan hij misschien ook een keer te rade gaan bij zijn spitsentrainer. Kenneth Brylle kreeg in dit nieuwe seizoen nog niet de kans om apart te trainen met zijn groep, omdat Leekens zijn spelers nog te veel zelf nodig heeft op het oefenveld om zijn tactiek en ideeën erin te slijpen, maar misschien heeft de spitsentrainer wel nuttige tips voor zijn baas. Feit is dat de afwerking bij Brugge op dit moment faalt.

Omdat het voetbal niet goed genoeg is, creëert Club weinig gevaar en dus is het des te erger dat de paar mogelijkheden die er zijn, verkwanseld worden. Tegen Charleroi lieten de ingevallen Vleminckx, Meunier en Refaelov in de slotfase grote kansen liggen. De eerste wachtte te lang, de tweede miste zijn controle en de derde mikte een huis over. Gebrek aan vorm en gebrek aan vertrouwen. Al maken we voor Meunier voorbehoud: die zit na twee speeldagen al aan twee goals. Gezien het vele werk dat hij in Kopenhagen en Charleroi verzette, is het hem vergeven dat hij de 0-2 liet liggen. In zijn geval is het wellicht gewoon een kwestie van frisheid.

Motivator

Met Meunier komt het dus wel goed voor woensdag, maar welke aanvallers moet Leekens nog opstellen? Club moet scoren om naar de volgende ronde te gaan, maar noch Tchité, noch Vleminckx, noch Akpala konden overtuigen. Wij zouden de laatste het voordeel van de twijfel geven, maar helemaal gerust zijn we er toch niet in. Leekens zal het niet toegeven, maar ook hij zal wel zijn twijfels hebben. De coach weet dat het niveau dat zijn ploeg momenteel haalt niet hoog genoeg is. En dus beseft hij welke uitdaging hem wacht: Leekens zal de meester-motivator in zichzelf moeten bovenhalen om bij zijn elftal dat extraatje op te wekken voor het cruciale duel met Kopenhagen.