Direct naar artikelinhoud

Waalse bedrijfsleiders boos op Kris Peeters voor foto's met Aung San Suu Kyi

Op een handelsmissie van Waalse bedrijfsleiders in Birma blijkt dat de reizen naar het land van Vlaams minister-president Kris Peeters kwaad bloed gezet hebben bij de ondernemers. 'Hij komt hier alleen maar foto's nemen met Aung San Suu Kyi', zeggen ze. Dat komt de zakelijke relaties niet ten goede.

De twee bezoeken van Kris Peeters in maart, voor en na zijn bezoek aan de prinselijke missie in Vietnam, kunnen op weinig begrip rekenen van de meerderheid van de Franstalige ondernemers die momenteel door het land in Zuidoost-Azië reizen. Toen hij in Vietnam hoorde dat hij oppositieleidster Aung San Suu Kyi kon spreken, keerde Peeters terug naar Birma.

"Iedereen komt hier om met haar op de foto te staan", vertelt Pascal Gerken, een Belgische CEO die al samenwerkt met bedrijven in Birma. "Maar wat Peeters deed viel niet in goede aarde bij de overheid van dit land."

"Alles wat hij wilde was met de oppositieleidster op de foto staan", zegt een andere zakenman tijdens de handelsmissie. "Terwijl hij de overheid niet op de hoogte had gebracht. Hij kwam haast als toerist."

Volgens Philippe Suinen, topman van het Waalse exportagentschap AWEX, heeft het blitzbezoek van Peeters "meer kwaad dan goed gedaan voor de bedrijven". Suinen: "Dat hebben verschillende ondernemers mij bevestigd."

Brussel Vlaamse stad

Nog meer kwaad bloed zet een catalogus van Flanders Investment & Trade (FIT), een agentschap van de Vlaamse regering. Op de eerste pagina van de 45 pagina's tellende catalogus die werd uitgedeeld op de handelsmissie in Japan, stond een kaart waarop Brussel werd afgebeeld als een stad in Vlaanderen. Drie jaar geleden bracht het Flanders House in New York ook al eens zo'n kaart uit. Volgens Claire Tillekaerts, topvrouw van FIT, werd een kaart van 2008 gebruikt. "We delen exemplaren van een oude catalogus uit", zegt ze.

De Franstalige ministers zijn niet tevreden met die uitleg. "Brussel is een onafhankelijk gewest", zegt Jean-Claude Marcourt (PS) van het Wallonia Foreign Trade and Investment Agency (AWEX) en Waals minister voor Economische Zaken. Armand De Decker (MR) vindt de kaart onaanvaardbaar: "Brussel ligt op 3 km van Wallonië en niet op 30 kilometer."

Marcourt wil trouwens komaf maken met de verplichte acte de présence van federale excellenties tijdens een handelsmissie. "In onze parlementaire monarchie is het de traditie dat een prins tijdens zijn reizen wordt 'ingedekt' door de regering. Maar dat hoeft toch niet altijd de federale regering te zijn?", zegt Marcourt over de grote Aziatische handelsmissie van prins Filip in Birma. Hij wil dat de regio's de verantwoordelijkheid voor de prinselijke missies krijgen.

Vlaams minister-president Kris Peeters poseert met Aung San Suu Kyi. 'Slecht voor de handelsrelaties.'