Direct naar artikelinhoud

China pompt 2,9 miljard euro in Aziatische projecten GDF-Suez

GDF Suez zet massaal in op de nieuwe groeilanden, vooral op China. Tussen 2011 en 2013 wil het bedrijf 11 miljard euro investeren in projecten voor gas en elektriciteit in die regio's. In het kader van de nieuwe focus op Zuid-Oost-Azië, sloot GDF Suez een akkoord met China Investment Corporation (CIC). Dat fonds brengt 2,9 miljard euro vers geld in voor de ontwikkeling in China.

In Azië mikt GDF Suez op een toename met 25 procent van zijn capaciteit aan elektriciteitscentrales in twee jaar. "80 procent van alle nieuwe energiecentrales binnen 20 jaar zullen in die groeilanden gebouwd worden", zei Gerard Mestrallet, gedelegeerd bestuurder van GDF Suez bij de bekendmaking van de halfjaarresultaten in Parijs.

De dynamiek in Azië compenseert de tragere groei in de VS en in Europa, zegt Mestrallet. Dat bleek al uit de halfjaarcijfers van GDF Suez 2011. Die resultaten waren robuust en overtroffen doorgaans de verwachtingen van de analisten. De omzet steeg 7,9 procent tot 45,7 miljard euro. De kasstroom kende een groei met 8,2 procent tot 8,9 miljard euro in die eerste jaarhelft. De nettowinst daalde evenwel met 23 procent tot 2,74 miljard euro.

Nieuwe focus

De groei komt enkel van de internationale activiteiten van de groep met International Power. Daar nam de kasstroom 21 procent toe. In Frankrijk en in België daalde die kasstroom met 18 procent. De uitzonderlijkweersomstandigheden wogen zwaar op de verkoop van aardgas in Frankrijk. Voor heel 2011 bevestigt GDF Suez zijn eerdere prognose van een kasstroom tussen de 17 en de 17,5 miljard euro om tegen 2013 op te lopen tot 20 miljard euro.

In het kader van de nieuwe focus op Zuidoost-Azië, sloot GDF Suez een akkoord met China Investment Corporation (CIC). Dat fonds brengt 2,9 miljard euro vers geld in voor de ontwikkeling in China. 2,3 miljard euro gaat naar een belang van 30 procent in de exploratie- en productiedivisie voor aardgas van de groep in China. Bovendien neemt de CIC een belang van 10 procent in de LNG-installatie in Trinidad en Tobago voor 600 miljoen euro. Die deal was begin deze week al uitgelekt in het Franse blad Les Echos. GDF Suez hoopt ook om via de CIC de Chinese elektriciteitsmarkt te kunnen betreden.

Het akkoord met de CIC maakt deel uit van het programma om 10 miljard euro vrij te maken door de verkoop van activa voor investeringen in de nieuwe groeilanden. Dat verkoopprogramma is nu al voor 60 procent afgerond, onder meer door de verkoop van zijn belang in het Belgische Fluxys.

Bevriezing

De nettoschuld van GDF Suez nam tijdens de eerste zes maanden met 2,1 miljard toe tot 40,7 miljard euro. Die schuld blijft beneden het doel van maximaal 2,5 keer de jaarlijkse kasstroom.

In Frankrijk heeft GDF Suez dit jaar ook af te rekenen met een mogelijke bevriezing van de aardgasprijzen, vanaf 1 oktober. "Dat kan het bedrijf tot 340 miljoen euro kosten in het vierde kwartaal", zei Mestrallet.

GDF Suez plant minstens een behoud van het dividend dit jaar en keert een interimdividend van 0,83 euro netto uit zoals in 2010.