Direct naar artikelinhoud

'Vermijd knokpartijen, sorteer vluchtelingen per religie'

Vluchtelingen scheiden naar geloof. Het is een uiterst omstreden voorstel van de baas van de Duitse politievakbond, Jörg Radeck. Dat zei hij naar aanleiding van de gewelddadige aanvaringen tussen vluchtelingen afgelopen weekend.

De afgelopen dagen laaide in verschillende opvangcentra geweld op tussen vluchtelingen onderling. Zondag raakten veertien mensen, onder wie een agent, gewond toen tientallen vluchtelingen met elkaar op de vuist gingen in het asielzoekerscentrum in Kassel-Calden. Wat begon als een opstootje rond voordringen in de rij voor het eten, eindigde als vechtpartij toen een groep Pakistanen tegenover een groep Albanezen kwam te staan.

Ruzie om wc's

Vrijdag liep het in Leipzig nog ernstiger uit de hand: tweehonderd vluchtelingen, vooral mannen, gingen met elkaar op de vuist en gebruikten daarbij pallets en tafelpoten als wapens. Volgens politiebronnen ontspon de ruzie zich rondom de vraag wie het meeste recht had op het gebruik van de wc's. Er moesten meer dan vijftig agenten aan te pas komen de situatie onder controle te krijgen.

"Dan helpt het niet om er even een busje naartoe te sturen. De belasting van de politie zit aan haar absoluut maximum", zei Radeck. "Als het door dit soort kleinigheden zodanig uit de hand kan lopen, is het niet genoeg om er één politieauto naartoe te sturen, dat moeten er minstens eenentwintig zijn." Het scheiden van vluchtelingen naar religieuze achtergrond noemde Radeck als een van de mogelijkheden om meer rust te garanderen.

Tegen diezelfde achtergrond past ook de uitspraak van Bondspresident Joachim Gauck, die zondag in Mainz zei dat "er grenzen zijn aan de opname van vluchtelingen". Zowel de uitspraak van Gauck als die van Radeck zouden een paar maanden geleden ondenkbaar zijn geweest. Samen schetsen ze een goed beeld van de, tegen de wil van het kabinet, toch steeds meer gespannen situatie rond de vluchtelingenopvang in Duitsland.

Gauck deed de uitspraak tijdens het verrichten van de opening van de Interculturele week van de kerken in Mainz. Hij drukte zich uiterst diplomatiek uit, waarschijnlijk om niet te boek te staan als vluchtelingencriticus. "Het is een enorme inspanning, zoals de Bondsrepubliek er nog zelden een geleverd heeft. Ook impopulaire beslissingen en ongemakkelijke stappen zullen noodzakelijk zijn", lichtte hij zijn uitspraak toe.

Bescherming minderheden

In Thüringen proberen ze vluchtelingen overigens al gesorteerd op religie onder te brengen. Minister-president Bodo Ramelöw (Die Linke) besloot daartoe na geweld tussen christenen en moslims in een asielzoekerscentrum in de plaats Suhl, vorige maand.

In de Bondsdag benadrukten de fractievoorzitters van het CDU en de Groenen vorige week het belang van een betere bescherming van minderheden onder de vluchtelingen, zoals christenen en jezidi's.