Direct naar artikelinhoud

Jaarlijks 20.000 ton afval gedumpt in Noordzee

Elk jaar wordt er 20.000 ton afval in de Noordzee gedumpt. Zeventig procent zinkt naar de bodem, 15 procent drijft, en 15 procent spoelt aan. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de Stichting voor Duurzame Visserijontwikkeling, in samenwerking met Federplast.be en de WFO Foundation.

De studie is een proefproject voor het schoonmaken van drijvend afval voor de Belgische kust dat werd gestart in 2011. Vandaag worden die resultaten bekendgemaakt in Oostende. Ivan Victor, voorzitter van de stichting, is verbaasd over de kleine hoeveelheden drijvend afval dat werd gevonden, maar is tevreden met de studie. "We hadden totaal geen zicht op het probleem. Nu dus wel."

Minister van Noordzee Johan Vande Lanotte (sp.a) vindt dat het nog beter kan en strijdt voor een afvalvrije Noordzee. "Ronddrijvend afval is letterlijk een groeiend probleem op zee. Via verandering van onze kleine alledaagse handelingen kunnen we een verschil maken." Daarom zal er nauwer worden samengewerkt met de Vlaamse afvalmaatschappij Ovam om een duidelijk afvalbeleid voor de zee op te stellen. Vande Lanotte doet ook een oproep aan de buurlanden om mee te werk aan het Europees Fishing For Litter initiatief. "De problematiek van afval op zee moet verder aandacht blijven krijgen."