Direct naar artikelinhoud

Jongeman sterft nadat hij wordt neergeslagen en overreden

Bij een geval van verkeersagressie in Antwerpen is een jongeman van 22 door een groep jongeren neergeslagen. Hij kwam op de rijbaan terecht, werd twee keer onopzettelijk aangereden en overleed aan zijn verwondingen.

Drie inzittenden van een voertuig kregen het zaterdagochtend omstreeks vijf uur op de Antwerpse Noorderlaan aan de stok met acht inzittenden van twee andere voertuigen. Het kwam tot een schermutseling waarbij rake klappen vielen. Een van de jongeren werd neergeslagen en kwam op straat terecht.

Toen de drie voertuigen even later wegscheurden werd de jongeman tweemaal door dezelfde wagen overreden, een keer vooruit en een keer achteruit. Hij overleefde het incident niet.

In tegenstelling tot wat eerst werd gedacht, zou de man niet met opzet zijn overreden. "Alles wijst erop dat het slachtoffer per ongeluk werd overreden", verduidelijkt Paul Van Tigchelt van het Antwerpse parket. "Uit de verklaringen van getuigen blijkt dat de bestuurder niet de intentie had om de man te overrijden. Zijn vertrek met de wagen zou een soort van paniekreactie zijn geweest."

De politie is nog op zoek naar de daders. Een flitscamera in de buurt zou twee Nederlandse nummerplaten geregistreerd hebben, maar daarover wenst het parket niet te communiceren. "Het onderzoek wordt verdergezet en de verdachten worden opgespoord", aldus Van Tigchelt. "Voorlopig werden er door de onderzoeksrechter geen aanhoudingen verricht."

Verdubbeling

Uit de verhoren van getuigen blijkt ook dat daders en slachtoffer elkaar niet kenden. In de auto van het slachtoffer zouden deuken zitten die het gevolg zijn van trappen tegen het koetswerk. "De daders hebben het slachtoffer niet alleen geslagen, ze zijn ook gevlucht na de feiten. Daarvoor zullen ze zich moeten verantwoorden", zegt Van Tigchelt nog.

Uit een recente berekening van mobiliteitsorganisatie Touring blijkt dat het aantal gevallen van verkeersagressie in ons land in vijf jaar verdubbelde. In 2008 telde Touring 24 slachtoffers van verkeersagressie met vechtpartijen en gewonden. In 2012 waren dat er 47.

Bosmaaier

Bij een gruwelijk geval van verkeersagressie in november vorig jaar verloor een jonge vader zijn been nadat hij werd aangevallen met een bosmaaier. In 2008 viel er zelfs een dodelijk slachtoffer bij verkeersagressie op de Antwerpse ring. Een 66-jarige man uit Schaarbeek reed toen met zijn wagen te pletter op een verlichtingspaal nadat hij de pas werd afgesneden door een andere wagen die vervolgens met opzet hard op de rem ging staan.

In negentig procent van de gevallen worden weggebruikers agressief omdat ze zich gehinderd voelen door een andere weggebruiker, weet Touring. Als gevolg daarvan worden klappen uitgedeeld of wordt er schade toegebracht aan de betrokken voertuigen. Daarnaast wordt er dikwijls ruzie gemaakt om een parkeerplaats of om een kleine aanrijding.