Direct naar artikelinhoud

Omloop geslaagde test voor Boonen

Het was niet de Tom Boonen van de grote dagen in de Omloop. Kon ook niet, na een zwaar verstoorde winter met twee ziekenhuisvisites en een schrijnend gebrek aan wedstrijdritme in de aanloop. Boonen is al bij al tevreden, maar beseft dat hij nog ver van zijn beste vorm zit.

Boonen wachtte het organisatorisch overleg, zondagvoormiddag in Kuurne, niet af. Zo was het wel goed geweest, na die ijskoude Omloop, een aanslag op het sowieso al verzwakte gestel. "Een coureur van zijn niveau kun je tot niets verplichten. We hadden pionnen genoeg. Het is belangrijk dat Tom geen stap overslaat", zegt ploegleider Wilfried Peeters.

"Stel dat hij in die barre omstandigheden was gestart en aan de bevoorrading uit koers was gestapt. Terwijl je met Cavendish een topfavoriet in de ploeg hebt zitten. Welk nut had dat gehad? Neen, dan traint hij beter de hele week goed door in het vooruitzicht van Parijs-Nice. Ze verwachten beter weer."

Een paar geruststellende tests doen, dat wilde Boonen zaterdag. Doorgedreven fysieke inspanningen op de hem zo genegen Vlaamse hellingen en kasseistroken, die de sluimerende twijfels uit zijn kop moesten bannen. Twee keer lukte het. Eerst op de Molenberg, met Stybar in het wiel vlot opschuivend voorbij Langeveld en Vanmarcke. Later op de keien van de Lange Munte, waar de Belgische driekleur met een breed armgebaar de motoren vooruitjoeg. Op ruime afstand van de kop van de wedstrijd, weliswaar. "Puur tactisch", benoemde Boonen het. "Het was de bedoeling om de koers wat lam te leggen in functie van de ploeg."

Dat lukte. En het beetje goed gevoel dat Boonen er zelf aan overhield, was meegenomen. "Mijn Omloop was niet slecht, beter dan verwacht zelfs. Maar ik geraakte moeilijk in de koers. In het begin van de heuvelzone zat ik een paar keer niet waar ik moest zitten. Zoiets kost energie, zeker als je nog niet top bent."

De traditionele prikken op zijn favoriete Taaienberg en Eikenberg bleven dan ook uit. "Maar nadien heb ik me goed kunnen herpakken. Tot ze vooraan wegreden. Dan was het over. En gebeurde er achteraan niks meer. Tevredenheid overheerste bij de Belgische kampioen. "Op de momenten dat het echt hard ging, hield ik goed stand. Dat geeft me vertrouwen."

Toch beseft Boonen dat er nog werk aan de winkel is. En dat de topvorm, die hem over vier weken in de Vlaamse klassiekers naar nieuwe records moet loodsen, nog ver weg is. "Het loopt nog niet zoals het moet. Ik voel dat ik extra competitie nodig heb. Parijs-Nice zal in elk geval al welkom zijn in de aanloop naar Milaan-Sanremo."

Boonen is vooral blij dat hij kan terugvallen op een sterke ploeg. "Het doet deugd om te zien dat het team ook zonder mij aan de slag kan."