© mvh

Belgische shorttrackers geven forfait voor wereldbekermanches Sjanghai en Gangneung

De Belgische shorttrackers komen volgende maand omwille van financiële redenen niet in actie op de wereldbekermanches in het Chinese Sjanghai (9-11/12) en het Zuid-Koreaanse Gangneung (16-18/12). Bondscoach Pieter Gysel maakte dat zondag na de wereldbekerontmoeting in het Canadese Calgary bekend.

De schaatsers verblijven nog in Noord-Amerika, waar volgend weekend de tweede wereldbekerwedstrijd in Salt Lake City op de agenda staat.

Over vijftien maanden wordt in de Zuid-Koreaanse kuststad Gangneung, via een bullettrein verbonden met het wintersportoord Pyeongchang, om olympische medailles geschaatst. In februari 2017 doen de Belgische shorttrackers wel mee aan de wereldbekerwedstrijden in Dresden en Minsk.

Gysel was matig tevreden over de verrichtingen van zijn schaatsers in Calgary. “We maken gestaag vooruitgang, voorlopig zonder opmerkelijke uitschieters.” Het ontbreekt de Belgische shorttrackers aan pure snelheid. “Dat wordt extra in de verf gezet op snelle ijsbanen”, aldus Gysel. “Het verschil wordt kleiner, maar er moet nog flink gewerkt en geïnvesteerd worden.” De coach had verwacht dat zijn schaatsers na het trainingskamp op de hooggelegen baan (1105 meter boven zeeniveau) dichter bij de wereldtop zouden staan.

De Belgische mannen beperkten zich tot een nationaal record op de vijf kilometer (6:47.458). Ze eindigden op de negende plaats op 14 landen. Acht landen kwalificeren zich voor de Winterspelen. Net voor de Belgen staan landen als China (achtste), Rusland (zevende) en Frankrijk (zesde). Kwalificatie kan in november 2017 op twee toernooien worden verdiend.

Net als vorig jaar kampt Hanne Desmet, de enige vrouw in de ploeg van Gysel, met een blessure. In 2015 liep ze in het begin van het seizoen bij een val een hersenschudding op, enige dagen voor de krachtmeting in Calgary kwam een schouderblessure aan het licht. “Ze scheurde een ligament en kan niet bewegen zoals het hoort”, besloot Gysel.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer