Direct naar artikelinhoud

Procureur-generaal opent vijf onderzoeken in één dag

Dinsdag begon Antwerps procureur-generaal Yves Liégeois vijf onderzoeken waarin magistraten van het parket een centrale rol spelen. En dan is er nog het onderzoek naar de dood van Jonathan Jacob zelf.

Na een klacht van de ouders van Jonathan Jacob werd een onderzoek geopend naar schriftvervalsing. Substituut Kim De Laet gaf de opdracht om Jacob een kalmeringsmiddel toe te dienen en zou haar pv daarover hebben gewijzigd. Het onderzoek werd geseponeerd door Liégeois wegens onvoldoende bewijzen, maar dinsdag opnieuw geopend naar aanleiding van nieuwe informatie van procureur des Konings Herman Dams.

Procureur-generaal Yves Liégeois opende dinsdag ook drie nieuwe strafonderzoeken naar fraudejager Peter Van Calster. Het eerste gaat over het dossier dat Van Calster overmaakte aan het Hof van Cassatie toen hij op 1 september vorig jaar een klacht indiende tegen Liégeois wegens schriftvervalsing. Liégeois werd buiten vervolging gesteld. De procureur-generaal opent nu een onderzoek naar 'lasterlijke aangifte'.

Het tweede onderzoek gaat over een vermeende schending van het beroepsgeheim door Peter Van Calster. De magistraat zou documenten bezorgd hebben aan de advocaat van De Morgen-hoofdredacteur Yves Desmet in het kader van de burgerlijke rechtszaak tussen Desmet en de echtgenote van procureur-generaal Liégeois. De echtgenote dagvaardde Desmet wegens 'eerrovende aantijgingen en flagrant foute berichtgeving'.

Ook het derde onderzoek gaat over een schending van het beroepsgeheim. Van Calster zou vertrouwelijke brieven tussen het parket en de procureur-generaal over de diamantfraude gelekt hebben aan andere magistraten. Liégeois opende in 2012 ook al drie opeenvolgende onderzoeken naar Peter Van Calster wegens valsheid in geschrifte en schending van het beroepsgeheim, maar die werden allemaal afgesloten zonder gevolg.

De drie strafonderzoeken zijn ook de aanleiding om een nieuw tuchtonderzoek te starten tegen Van Calster. Een eerder tuchtonderzoek in het voorjaar van 2012 bleef zonder gevolg. Van Calster werd in november vorig jaar wel aan de kant geschoven. Hij mag zich niet meer bezighouden met fiscale dossiers die tot de bevoegdheid van het Antwerps parket horen. Herman Dams heeft de leiding over het tuchtonderzoek.

Het onderzoek naar de strafrechtelijke verantwoordelijkheid voor de dood van Jonathan Jacob loopt intussen ook nog steeds. De raadkamer in Antwerpen besliste begin deze maand om drie personen naar de correctionele rechtbank te verwijzen. De ouders gingen in beroep tegen de beslissing van de raadkamer. De kamer van inbeschuldigingstelling moet zich nog uitspreken over de zaak vooraleer het proces kan starten.