Direct naar artikelinhoud

Koning krijgt geld van OCMW

Het plaatselijke OCMW betaalt het water, de elektriciteit en de verwarming voor de asielzoekers die al twee jaar in de appartementen van de koning verblijven.

Onze vorst gaf in 2009 na een oproep van de premier het goede voorbeeld en ving vier asielzoekers op in de appartementen aan zijn kasteel in Ciergnon. Nu blijkt dat koning Albert vergoed wordt voor zijn ruimhartigheid. Het plaatselijke OCMW betaalt de Koninklijke Schenking een vergoeding voor verwarming, water en elektriciteit. Met dat bedrag wordt geen huur betaald, zei premier Elio Di Rupo (PS) in de commissie Binnenlandse Zaken in het parlement.

Hoeveel geld de Koninklijke Schenking precies ontvangt, is niet duidelijk. Kamerlid Theo Francken (N-VA), die de premier aan de tand voelde over de appartementen, vermoedt dat het gaat om veertig euro per dag per asielzoeker. Dat is de standaardvergoeding voor lokale opvanginitiatieven.

De woordvoerder van de koning, Pierre-Emmanuel De Bauw, heeft geen weet van het exacte bedrag dat het OCMW al betaalde voor de asielzoekers in de koninklijke appartementen. "Ik wil wel benadrukken dat er nooit sprake was van enige vergoeding of huurprijs", zegt De Bauw. "De Koninklijke Schenking heeft nooit een euro gevraagd of gekregen." N-VA vindt het onheus dat de Koninklijke Schenking geld krijgt voor haar barmhartigheid. "De koning zegt altijd dat een opvangcrisis een humaan land onwaardig is en dat hij een bijdrage zal leveren", aldus Francken. "Maar voor die vier asielzoekers moet het OCMW dan wel betalen. Ik vind dat kras."