© Svyatkovsky / Shutterstock

Overheid wil weten hoe Amerikanen Nutella eten

Ferrero, de producent van de bekende chocopasta Nutella, is momenteel een robbertje aan het uitvechten met de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA). Die laatste beschouwt Nutella volgens recente richtlijnen als een 'topping voor op een dessert' in plaats van een 'smeerpasta op basis van noten'. Gevolg is dat Ferrero op de verpakking grotere hoeveelheden moet aangeven en daar wil het graag vanaf. Om de ruzie te beslechten, vraagt het FDA zelfs naar de mening van de doorsnee Amerikaan.

flb

Bij ons wordt Nutella voornamelijk op de boterham gesmeerd (of stiekem beetje bij beetje naar binnen gelepeld), maar in de VS wordt de chocopasta al sinds de jaren negentig vooral gebruikt als een topping op bijvoorbeeld roomijs en wafels. Daarom werd het door de FDA ook in de categorie van 'dessert topping' ondergebracht waar ook allerlei siropen en slagroom in thuishoren. Dat betekent meteen ook dat Nutella volgens zonet aangepaste richtlijnen van de FDA de voedingsinformatie op het etiket moet aanpassen naar grotere porties.

En daar wringt het schoentje voor de Italiaanse producent. Bij andere smeerpasta's zoals pakweg confituur en pindakaas, moet de producent maar voedingsinfo voor een portie van één eetlepels aangeven op het label. Terwijl dat voor Nutella, omdat het als topping wordt beschouwd, neerkomt op twee eetlepels. Een onwetende consument die graag Nutella op de boterham wilt smeren, denkt daardoor dat de chocopasta dubbel zo ongezond is als zijn concurrenten in het winkelschap, terwijl dat zeker niet altijd het geval is.

Ferrero verzet zich nu tegen die beslissing en vraagt in dezelfde categorie van smeerpasta's opgenomen te mogen worden, of stelt voor om een aparte categorie van smeerpasta's op basis van noten en cacao op te richten. Voor tot een beslissing over te gaan, vraagt het FDA daar nu zelfs de mening van de doorsnee Amerikaan over. Topping of smeerpasta, aan hen de keuze. Wordt vervolgd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Eten & Drinken