Direct naar artikelinhoud

Messi is echt Messias van Barça

Zonder Lionel Messi is FC Barcelona top, met hem zijn ze haast onoverwinnelijk. Dat werd woensdag nog maar eens duidelijk in de kwartfinale van de Champions League, toen Barça pas na de invalbeurt van hun niet eens fitte Argentijn PSG kon uitschakelen.

roje, twaalfde eeuw v.C. De Trojanen zijn aan de winnende hand. De Grieken weten niet meer van welk hout pijlen maken, wanneer hun grote held Achilles eindelijk weer zijn wapens opneemt. Hij pept zijn manschappen op, velt zelf de Trojaanse krijger Hektor - het vervolg is bekend: de Grieken triomfeerden. Zo verging het woensdag ook FC Barcelona.

Op de bank keek vedette Lionel Messi, niet honderd procent fit door een hamstringblessure, nagelbijtend toe hoe zijn team zonder hem slaag kreeg van PSG. In de 62ste minuut smeet trainer Vilanova zijn 'geheime' wapen dan toch in de strijd. Barcelona vatte weer moed en negen minuten later leidde de 'Messias' de redding van Barça in.

"Zelfs op één been is hij een toegevoegde waarde", kraaide verdediger Gerard Piqué. "We praten over wereldklasse. Als het slecht gaat, moet je zo'n speler gebruiken." Dani Alves was al net zo laaiend: "Liever een kreupele Lionel in mijn team dan een hele hoop anderen die niets mankeren. Daarom is Messi de beste voetballer ter wereld. Met hem erbij zijn we superieur. Ik ben blij dat hij bij ons speelt." Assistent-trainer Jordi Roura: "Leo wil altijd voetballen. Je stelt hem op en vanaf dat moment kun je niet anders dan genieten. Hij is uniek."

Straffe taal van spelers die zelf toch niet van de minsten zijn. Acht van de elf Catalanen zijn internationals die met de Spaanse nationale ploeg WK- en EK-titels veroverden. En toch kunnen ze niet zonder Messi.

"In La Liga redt Barcelona het nog wel zonder hem", meent Franky Van der Elst, die in Camp Nou was als analist voor Belgacom. "Vorig weekend maakten ze Mallorca in met 5-0. Maar op een hoger niveau zie je wel dat ze Messi echt missen. Dat was al zo in Parijs, toen hij na de rust in de kleedkamer bleef. Daar kon Barcelona het zaakje nog onder controle houden maar woensdag moesten ze zelf op zoek gaan naar een doelpunt. Zonder Messi waren ze daar niet toe in staat."

Het is niet alleen met zijn vele goals dat de kleine Argentijn het verschil maakt - woensdag scoorde hij voor het eerst in zeven wedstrijden niet - maar hij is, om het met de woorden van Picqué te zeggen, de "ontbrekende schakel tussen middenveld en aanval, met hem kwam de overtuiging terug".

Van der Elst: "Messi brengt diepgang en snelheid. Hij zoekt met een dribbel de kortste weg naar doel. Dat illustreerde hij woensdag weer: balaanname, één, twee spelers uitschakelen en dan speelde hij diep op Villa, waarmee hij de goal inleidde. Ook al staan er twee, drie mannetjes rond hem, hij zal altijd het doel zoeken. Barcelona houdt de bal beter met Messi tussen de lijnen, zelfs als hij niet aanspeelbaar is, proberen de anderen hem te bereiken."

PSG wist meteen hoe laat het was toen Messi inviel. Directeur Leonardo: "Messi zette niet alleen de beslissende actie op, hij gaf Barcelona ook een psychologische opkikker. Zelfs de sfeer in het stadion veranderde helemaal."

Ook trainer Van der Elst constateerde dat Barcelona een gedaanteverwisseling onderging: "Dani Alves leek me moe voor Messi inkwam. Hij was niet de enige, ze speelden allemaal trager. Maar Messi valt in en plots speelden ze weer met frisse benen. (lacht) Ze trokken zich op aan één speler. Zodra hij recht stond van de bank, hoorde je het publiek opleven. Ineens zagen ze de verlosser."

Conclusie: zonder Messi wint FC Barcelona de Champions League niet. Van der Elst: "Alleen al psychologisch heeft Barça hem nodig. Een Barcelona mét of zonder Messi, dat maakt voor de tegenstander al een heel verschil, niet alleen voor Barcelona zelf. Misschien een pijnlijke vaststelling, maar je hebt heel veel goede voetballers bij Barça - en dan heb je Messi."