Direct naar artikelinhoud

Beerschot vraagt bescherming tegen schuldeisers

Niet alleen sportief beleeft Beerschot barre tijden, ook financieel gaat de Antwerpse eersteklasser gebukt onder grote zorgen. Grote baas Patrick Vanoppen diende gisteren bij de rechtbank een verzoekschrift in om gebruik te maken van de Wet Continuïteit Ondernemingen (WCO). In mensentaal: hij vraagt minstens zes maanden bescherming tegen schuldeisers.

Beerschotvoorzitter Patrick Vanoppen moet zich dezer dagen de kapitein van een wel erg wankel schip voelen. In zijn 'project' dat hij voor ogen had bij de overname van Beerschot in februari 2011 hield hij niet bepaald rekening met het doemscenario van een degradatie. Maar de terugronde dit seizoen verliep voor Beerschot ronduit dramatisch: amper drie punten uit veertien wedstrijden. Na het verlies op Waasland-Beveren zaterdag is play-off III een feit en degradatie een reële dreiging.

Donkere wolken

Er is niet alleen het loodzware gevecht om het behoud, ook financieel hangen er erg donkere wolken boven het Kiel - een mogelijke degradatie zou de club nog meer richting afgrond duwen. Vanoppen wist de voorbije twee jaar de uitgaven van de club wel te reduceren, maar uit de laatste jaarrekening blijkt dat Beerschot nog een enorme schuldenlast torst, mede een erfenis van de vorige eigenaars. Het deel dat het dringendst af te lossen is, schommelt nog steeds rond de 4,9 miljoen euro.

Intussen neemt de druk van de schuldeisers toe. Vanoppen besloot gisteren een beroep te doen op de Wet Continuïteit Ondernemingen. De rechtbank moet de aanvraag wel eerst goedkeuren en een curator aanstellen. Is dat gebeurd, dan is Beerschot minstens zes maanden beschermd tegen dagvaardingen van schuldeisers en uitvoering van vonnissen.

De wet is in 2009 in het leven geroepen om bedrijven in het rood de kans te geven moeilijkheden te overwinnen. In de praktijk komt het erop neer dat Vanoppen tijd wil winnen. In de tussentijd moet hij wel een reorganisatieplan uitwerken voor de schuldeisers. Bij veel ondernemingen is de 'WCO' wel een voorbode van een failliet.

Nieuwe investeerders

Beerschot wacht bovendien een bijkomend 'examen' vanuit de voetbalbond. De licentiecommissie oordeelt in maart over de licenties, en het is nog maar de vraag wat de bond over dat gerechtelijk akkoord denkt en of Beerschot aan alle voorwaarden voldoet. Barre tijden dus op het Kiel, dat sinds de overname en de 'The Bear is back'-kreet nog maar weinig voetbalplezier kon beleven. Een groep Beerschotgezinde mensen ziet het huidige beleid met lede ogen aan.

Enkele kapitaalkrachtige investeerders zouden klaarstaan om Beerschot uit de penarie te helpen, maar dan moet Vanoppen zijn macht afstaan. Vanoppen gaf gisteren geen commentaar op de 'WCO'-aanvraag, maar liet in verschillende media eerder wel al verstaan niet de handdoek te willen werpen. "Hoewel veel mensen willen dat ik het opgeef, ga ik sowieso door. Ik blijf vechten, ook in tweede klasse. De cijfers tonen aan dat het ook perfect mogelijk is om snel terug te keren."