Direct naar artikelinhoud

Affaire Bernard Tapie breekt IMF-topvrouw Lagarde zuur op

Christine Lagarde, de directeur-generaal van het IMF, moet vrijdag voor het Gerechtshof van de Republiek verschijnen. De Franse ex-minister van Financiën wordt verweten dat ze haar invloed heeft aangewend om een schadeloosstelling van 403 miljoen euro toe te kennen in een rechtszaak rond het faillissement van Crédit Lyonnais.

In het oproepingsbevel van het Gerechtshof van de Republiek (GR) staat dat Christine Lagarde in verdenking gesteld zal worden wegens 'valsheid in geschrifte en verduistering van overheidsgeld' in de affaire rond Bernard Tapie.

Het GR is de enige rechtsinstantie die een Franse minister mag beoordelen over feiten in het kader van de uitoefening van zijn of haar functie. De drie rechters van het GR zullen Lagarde eveneens vragen waarom ze niet in beroep is gegaan tegen de uitspraak van het arbitragehof dat de schadeloosstelling aan Bernard Tapie toekende. De rechters kunnen na het verhoor, waarvoor twee dagen zijn uitgetrokken, nog altijd oordelen om Christine Lagarde niet in verdenking te stellen.

De arbitrage werd in 2007 ingesteld op last van president Nicolas Sarkozy, een vriend van Bernard Tapie. Tapie en Crédit Lyonnais voerden destijds een jarenlange strijd over een vergoeding die de zakenman nog zou moeten krijgen van de bank. Om een lange procedureslag te vermijden werd gekozen voor een snelle procedure die de zakenman won.

De socialistische oppositie voerde in die tijd al aan dat er sprake was van belangenvermenging.

Positie

De affaire dreigt de positie van Lagarde aan het hoofd van het Internationaal Monetair Fonds te verzwakken. Nochtans geniet ze de steun van de socialistische regering. Dat bevestigde president François Hollande haar tijdens een ontmoeting op het Élysée in maart, aldus de krant Le Monde.

Lagarde kreeg inmiddels een reeks steunbetuigingen van haar medewerkers. Lagarde heeft tegenover haar naasten verklaard dat ze zich een 'instrument' voelde waarmee het Franse gerecht Nicolas Sarkozy wil treffen. De hele politieke carrière en de benoeming tot hoofd van het IMF dankt Lagarde aan de gewezen president.

Voor de rechters zal Lagarde haar onschuld staande houden. Volgens haar is ze op geen enkel moment in de procedure tussenbeide gekomen. Wel is inmiddels bekend dat Tapie herhaaldelijk bij Sarkozy op bezoek is geweest, terwijl de arbitrageprocedure liep.

Seksschandaal

Lagarde is de tweede Franse directeur-generaal van het IMF op rij die in opspraak komt. Lagarde vervangt Dominique Strauss-Kahn die in 2011 moest aftreden na een seksschandaal. Hij werd ervan verdacht een kamermeisje te hebben aangerand in een hotelkamer in New York. Strauss-Kahn werd voor de strafrechtbank van New York vrijgesproken.