Direct naar artikelinhoud

Inspecteur Derrick zat bij de SS

Een tv-icoon is van zijn voetstuk gevallen: de Duitse acteur Horst Tappert, commissaris Derrick in de gelijknamige tv-serie, blijkt lid te zijn geweest van een elite-eenheid van de Waffen-SS.

Aan zijn oorlogservaringen maakte hij nooit veel woorden vuil. Hij hield altijd vol dat hij tijdens de Tweede Wereldoorlog als gewondenverzorger in de Wehrmacht had gediend, en aan het eind van de oorlog gevangen was genomen. Maar enkele jaren na zijn dood blijkt dat de Duitse acteur Horst Tappert, bij ons beter bekend als politiecommissaris Derrick in de populaire tv-serie, niet eerlijk is geweest. Een wetenschapper ontdekte dat hij lid was van een beruchte SS-eenheid, zo schrijft de Duitse krant Frankfürter Allgemeine.

Socioloog Jörg Becker stuitte tijdens een onderzoek op een document waaruit blijkt dat Tappert vanaf maart 1943 - hij was toen 19 jaar - lid was van de Doodskopdivisie van de Waffen-SS, een eenheid die bekend stond om haar wreedheid. De divisie was actief aan het Oostfront en heeft deelgenomen aan de felbevochten herovering van de stad Charkov in Oekraïne. Als soldaat in het 'Panzergrenadierregiment 1 Totenkopf' had Tappert een lage rang. Het is onduidelijk of zijn lidmaatschap van de SS vrijwillig of gedwongen was.

Tappert stierf in 2008, op 85-jarige leeftijd. Hij was internationaal een van de bekendste Duitse acteurs. De serie Derrick liep van 1974 tot 1998 en is aan meer dan honderd landen verkocht.

Opmerkelijk is dat Tappert nu een 'oude kameraad' van de schrijver van de serie blijkt te zijn geweest. Ook Herbert Reinecker (1914-2007) was lid van de Waffen-SS, waar hij op de propaganda-afdeling werkte. In 1942 werd hij net als Tappert bij de Totenkopfdivisie ingezet. Nog een parallel: ook bij Reinecker kwam diens oorlogsverleden pas na zijn dood aan het licht.