Direct naar artikelinhoud

Jaroslaw Kaczynski haalt hard uit naar Poolse president en regering

De leider van de Poolse conservatieven, Jaroslaw Kaczynski haalt in een interview met het rechtse weekblad Gazeta Polska hard uit naar premier Donald Tusk en naar president Bronislaw Komorowski.

De vliegramp met de Tupolev bij Smolensk op 10 april, waarbij zijn tweelingbroer en toenmalig president Lech om het leven kwam, had volgens Kaczynski voorkomen kunnen worden als Tusk zijn broer Lech had meegenomen naar de herdenkingsplechtigheid in Katyn voor de vermoorde Poolse officieren. Maar Lech Kaczynski was daar voor de Russische premier Poetin niet welkom en moest enkele dagen later een eigen vlucht nemen. Die is hem noodlottig geworden. Bovendien verwijt de leider van de conservatieve oppositie premier Tusk een “misdadige politiek”, omdat die wegens besparingen de aankoop van modernere vliegtuigen heeft uitgesteld.

De pogingen om de vliegramp politiek uit te buiten dreigen nog groter te worden. Katholieke scouts hebben vlak na de ramp een groot houten kruis geplaatst voor het presidentiële paleis in Warschau. Het nieuwe staatshoofd wil dat, nu de rouwperiode voorbij is, laten weghalen. Tot woede van Kaczynski en zijn partij, die Komorowski oproepen maar eens te bewijzen dat hij een goede katholiek is, zoals “dat moet voor een staatshoofd van Polen”. De regeringspartijen wijzen er van hun kant op dat Kaczynski politiek voordeel wil trekken uit de ramp met zijn broer en dat zijn verkiezingsnederlaag hem duidelijk zwaar op de maag ligt.