Direct naar artikelinhoud

Spaans dreamteam met vijf kopmannen

Met Alejandro Valverde, Joaquim Rodriguez, Alberto Contador, Samuel Sanchez en Oscar Freire beschikt bondscoach Jose Luis De Santos zowaar over vijf kopmannen. Al liet Contador woensdag wat van zijn pluimen in de tijdrit, toch is de volgende vraag nog belangrijker: slaagt De Santos erin zijn helden op één lijn te krijgen?

Dat de Belgen met Gilbert en Boonen over een ideaal duo kopmannen beschikken, vindt u? Klopt. Maar wat dan gezegd van de Spanjaarden? De armada van bondscoach De Santos telt met Valverde, Rodriguez, Contador en Sanchez maar liefst vier aanvallers pur sang. Stuk voor stuk explosieve renners voor wie de Cauberg zondag geen probleem mag opleveren.

Van dat kwartet heeft Alejandro Valverde ongetwijfeld de meeste WK-ervaring op medailleniveau: het voorbije decennium pakte hij al twee zilveren medailles en een bronzen exemplaar. El Imbatido ziet in Valkenburg een ideale gelegenheid om eindelijk met de grootste eer te gaan lopen. Dat hij in de Vuelta diep moest gaan om het podium te halen, lijkt naar eigen zeggen zijn conditie niet aangetast te hebben. "Ja, ik heb tijdens de Vuelta moeten knokken om mijn tweede plaats veilig te stellen, maar ik ben niet moe", klinkt het overtuigd. "Bovendien is de honger bijzonder groot."

Ook de winnaar van de jongste Waalse Pijl, Joaquim Rodriguez koestert hoge verwachtingen, al had hij - net als Gilbert - liever de aankomst op de top van de Cauberg zien liggen.

Samuel Sanchez, dit seizoen niet gespaard van pech, mikt ook al op de wereldtitel. "Ik kende de perfecte voorbereiding", aldus de olympische kampioen van Peking 2008. "De voorbije acht dagen alleen al had ik 1300 kilometer op de teller."

Tot slot is er nog Alberto Contador, maar de Vueltawinnaar is na zijn ontgoochelende tijdrit van woensdag een heel wat plaatsen gezakt op de favorietenlijstjes.

Laatste keer Freire?

Dan is de vijfde Spanjaard misschien nog wel diegene die onze landgenoten morgen het meest in de gaten moeten houden. Drievoudig wereldkampioen Oscar Freire is snel en bewees dit voorjaar al dat hij de Cauberg kan overleven. Zijn vierde plaats in de Amstel Gold Race moet Oscarito een pak vertrouwen gegeven hebben om op dit WK goed uit de verf te komen.

"Na mijn val in de Tour kwam ik wat moeilijk opnieuw op gang", vertelde Freire vorige week. "Ondertussen gaat het steeds beter en dat prima resultaat in de Gold Race sterkt me dat ik niet kansloos ben. Ik moet niet onder stoelen of banken steken dat de WK-omloop me nog beter ligt. Als ik op de Cauberg niet al te veel terrein moet prijsgeven, rest me nog meer dan een kilometer om helemaal voorin te geraken en op mijn sprint te rekenen. Dat ik mijn vierde wereldtitel kan pakken, is een extra motivatie." Freire beseft dat de concurrentie wel eens vanuit eigen land zou kunnen komen. "Ons sterke team zie ik echter als een voordeel."

Toch afwachten of net dat veelvoud aan kopmannen de Spanjaarden niet nekt. Valverde rijdt in dienst van Movistar, Rodriguez en Freire verdedigen de kleuren van Katusha, Contador dient SaxoBank, terwijl Sanchez voor het Baskische Euskaltel uitkomt. Teams die elkaar ook tijdens de voorbije Vuelta niet al te veel gunden en op het scherp van de snee reden.

Topfavoriet

Er wacht bondscoach De Santos ongetwijfeld een moeilijke taak om vijf potentiële winnaars op één lijn te krijgen. "Onze tactiek gaan we niet onthullen", hield hij gisteren de boot af. "Het enige dat ik kwijt kan, is dat we effectief vier helpers en vijf kopmannen hebben. De vorm van de dag zal uitmaken wie in de finale wordt uitgespeeld. Dat we topfavoriet zijn? Misschien, maar wees gerust. Met onder meer Boonen, Gilbert en Van Avermaet schatten we ook de Belgen naar waarde. Van overmoedigheid zal geen sprake zijn."