Direct naar artikelinhoud

Feesten én beleggen

De 'meest serieuze' studentenclub van het land, het Antwerpse Capitant, breidt na vijfhonderd leden uit naar de andere studentensteden. Hun doel? De finesses van het beleggen bijbrengen, al mag dat af en toe gecombineerd worden met een feestje.

Het studentenleven is meer dan op café gaan en met de neus in de boeken zitten, zo vinden ze bij Capitant. Waarom geen gebruik maken van de zee van vrije tijd om te beleggen? En dus organiseert de studentenclub beursavonden, infosessies en lezingen over de economische markten. Wel, deze week op de agenda, een debat getiteld 'The economic struggle for life' met onder meer de voorzitter van de raad van bestuur van de KBC Groep, Thomas Leysen, en reclameman Guillaume Van der Stichelen.

Naar alle verwachting zal de zaal afgeladen vol zitten. Capitant is een onwaarschijnlijk succes. Tweeënhalf jaar geleden ging de vereniging van start en op dit moment zijn er vijfhonderd leden. Het leeuwendeel in Antwerpen, maar de rest van Vlaanderen volgt. Vorige maand kwam er een Leuvense en Gentse afdeling bij, in oktober volgt Brussel.

Unizo-ondernemersprijs

Capitant is het geesteskind van Christophe Van Wichelen (23). Gezien de nieuwe structuur van de vereniging mag hij zich tegenwoordig 'voorzitter van Capitant Belgium' noemen. "Drie jaar geleden wilde ik, net als enkele vrienden, wat aandelen kopen", zegt hij. "Ik studeerde toegepaste economische wetenschappen (TEW) dus is het logisch dat je geïnteresseerd bent in het reilen en zeilen van de financiële wereld."

Alleen had hij geen idee waarin hij moest investeren. "We gingen op zoek, maar de verenigingen en info die er is, is gericht op een oudere generatie", zegt hij, "en dus besloten we het zelf te doen. Het was meteen een schot in de roos."

Zowat zes op de tien leden hebben een economische achtergrond, de rest is een allegaartje van taalkundigen over historici tot burgerlijk ingenieurs. "Ik denk dat het ook komt omdat er zoveel te doen is over de financiële wereld. Meestal is het negatief nieuws, maar dan nog wil iedereen op de hoogte zijn. We organiseren ook erg laagdrempelige activiteiten. Een avond over 'Hoe begin ik met beleggen?', is voor iedereen haalbaar."

Niet alleen de studenten waren enthousiast, ook vanuit de buitenwereld kwam er onmiddellijk erkenning. Zo kreeg Capitant in het opstartjaar al meteen de Unizo-ondernemersprijs. "Mijn ouders twijfelden in het begin", zegt Van Wichelen. "Ze hadden vooral schrik dat mijn studie eronder zou lijden. Het zijn zelf ook niet zulke beleggers. Onze pa heeft wel wat aandelen, maar niet veel. Ondertussen zijn ze echter overtuigd. Ik geef mijn vader nu soms tips."

Break-even

Dat ze een saai imago hebben, is onterecht, meent Van Wichelen. "Het is niet dat wij niet naar cantussen of feestjes gaan, he. Integendeel, ik denk dat er op elk feestje het afgelopen jaar wel iemand van Capitant was. We organiseren ze alleen niet zelf, met uitzondering van ons jaarlijkse beurs td. Wij feesten én we beleggen. Het komt er gewoon bij."

Op de site is ook opvallend veel aandacht voor vacatures en stageplaatsen. Netwerken is een belangrijk onderdeel van het lidmaatschap. "Ik moet eerlijk zeggen dat ik nog geen contract op zak heb en het is toch al mei. Maar het is een feit: ik weet wel bij wie ik straks terecht moet om te solliciteren." En als dat niet lukt, is er nog altijd de beurs. "Bwah, ik weet niet. Ik heb een klein deel van mijn spaargeld gereserveerd om mee te beleggen en ik denk dat ik na drie jaar nu break-even ben."