Direct naar artikelinhoud

Ondernemingskrediet op recordniveau

Belgische bedrijven hebben nog nooit zoveel kredieten opgenomen als in de laatste drie maanden van vorig jaar. Dat leren de nieuwste cijfers die Febelfin, de federatie van de Belgische banken, gisteren heeft vrijgegeven. Volgens Michel Vermaerke, de gedelegeerd bestuurder van Febelfin, zet die stijgende trend ook in de eerste helft van 2011 door.

Eind vorig jaar kwam de totale kredietomloop uit op 122,3 miljard euro, ongeveer 6 miljard of 4,5 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Met een klim van 2,5 procent is de stijging van het aantal kredietaanvragen nog vrij gematigd te noemen. Maar daar staat tegenover dat ondernemingen meer geld vroegen. Het bedrag aan aangevraagde kredieten lag 15,5 procent hoger dan in het laatste kwartaal van 2009.

Belgische ondernemers leken die gevraagde bedragen ook te krijgen, want het volume aan nieuw verstrekte kredieten ging in de laatste drie maanden van vorig jaar de hoogte in (+ 11%). Het aantal nieuwe leningen bleef evenwel stabiel (+0,5%) ten opzichte van het laatste kwartaal van 2009.

Vooral bij de kleine en de middelgrote ondernemingen (kmo’s) was er een stevige groei van het kredietvolume, een evolutie waar ook de Nationale Bank dit jaar op heeft gewezen. Volgens Vermaerke heeft die klim zich ook in de eerste maanden van 2011 voortgezet.

“Voor de grote bedrijven merken we daarentegen wel een lichte afname. Maar die sector heeft opnieuw meer toegang tot de financiële markten dan voorheen om vers geld op te halen”, zegt Vermaerke. Voor de komende maanden verwachten de Belgische banken geen verstrakking van hun kredietbeleid. “Dat is positiever dan de gemiddelde verwachting in de eurozone. Maar de Belgische economie presteert ook beter dan het Europese gemiddelde.”