Direct naar artikelinhoud

Franse minister verslikt zich in Voltaire

De Franse staatssecretaris Frédéric Lefebvre heeft voor grote hilariteit gezorgd door Zadig et Voltaire als zijn favoriete boek te noemen: “Ik lees het vaak.” Voor alle duidelijkheid: Zadig & Voltaire is een Franse damesmodeketen. En de roman van Voltaire heet Zadig, ou la Destinée (1747). Lefebvre flaterde op de Dag van het Politieke Boek - nota bene in het Franse parlement. Via Twitter liet de staatssecretaris van Handel en Toerisme weten niet wakker te liggen van zijn verspreking: “J’aime Zadig, j’aime Voltaire et j’aime Twitter. Merci pour ce bon moment!” Sindsdien maakt Lefebvres blunder school op Twitter met vondsten als Les Misérables van Hugo Boss, En attendant Gaultier (Beckett) en Légumes du jour van Boris Viande (te herkennen als L’écume des jours van Boris Vian). Of, wat actueler: La carte Visa et le territoire (naar Goncourtwinnaar Houellebecq) en Fukushima mon amour (naar Marguerite Duras). (DL)

Roald Dahl belandt op granenverpakkingen...

Leesbevordering via granen- en muesliverpakkingen? Het klinkt als een overjaarse aprilgrap. Maar de Britse kinderboekenuitgever Puffin meent het bloedernstig. Puffin, imprint van Penguin, benaderde de erven van de beroemde kinderboekenschrijver Roald Dahl, zodat ze fragmenten uit onder meer The Witches en Charlie and the Chocolate Factory op de dozen mag afdrukken. Vervolgens sloot Puffin een contract met supermarktketen Asda. Binnenkort gaan in Groot-Brittannië tien miljoen ladingen honey loops en rice pops vergezeld van prikkelende Dahlcitaten. Want de fragmenten moeten je meteen in het verhaal trekken, zegt Puffinwoordvoerder Francesca Dow. Ze is ervan overtuigd dat kinderen er aan de ontbijttafel toe verleid kunnen worden om vervolgens het hele boek te lezen. “Als uitgever moeten we echt al vroeg knokken om de aandacht van kinderen te krijgen. Er is steeds meer concurrentie, bijvoorbeeld van gameconsoles.”(DL)

... en Astrid Lindgren op een bankbiljet

Kinderboekenschrijfster Astrid Lindgren, de geestelijke moeder van Pippi Langkous, prijkt binnenkort op het veelgebruikte Zweedse 20-kronenbiljet, dat circa 2,20 euro waard is. Tussen 2012 en 2016 vervangt de Zweedse Rijksbank bijna al het papier- en muntgeld. Er is lang gepalaverd over welke bekende Zweden op de biljetten komen, een woordvoerder zegt dat er 600 voorstellen binnenliepen. De intrede van Lindgren op de bankbiljetten is slecht nieuws voor minimannetje Nils Holgersson, die op de oude bankbriefjes op de rug van een gans naar de zon vloog. Behalve zijn schepper, de schrijfster Selma Lagerlöf, verdwijnen ook stichter van het moderne Zweden Gustav Vasa en grondlegger van de hedendaagse plantenkunde Carl von Linné (Linnaeus) uit het betaalcircuit.(DL)

Merho verstript Pieter Aspe

Merho en Pieter Aspe, twee van de bestverkopende Vlaamse auteurs, slaan de handen in mekaar. Eind september verschijnt een speciale editie van Aspes misdaadnovelle Grof wild uit 1997. Veertien jaar later wordt die verhaallijn door Merho gebruikt voor een nieuw deel van de stripreeks ‘De Kiekeboes’. In een speciale uitgave van 192 pagina’s worden zowel strip als roman integraal afgedrukt. De strip verschijnt op dat moment ook apart, als album nummer 129. “Ik wist niet dat Merho zo dicht bij de sfeer van Grof wild kon blijven. Straf. En dat in een strip voor kinderen,” aldus nog Pieter Aspe in Gazet van Antwerpen eerder dit jaar. (GDW)