Direct naar artikelinhoud

De mens zonder limieten

Faster, Higher, Stronger

BBC2, maandag t/m donderdag, 20.00u

DOCU

In 1896 liep niemand sneller dan 12 seconden over de 100 meter. Een halve eeuw later was de Ameri- kaan Jim Hines de eerste die onder de grens van de tien dook. De absolute limiet leek bereikt.

Natuurlijk niet. Het kan altijd sneller, hoger en sterker. Usain Bolt liep in Peking 9.69 en niemand twijfelt eraan dat ook die tijd ooit van de tabellen wordt gespurt. In hun queeste naar goud zullen topsporters immers grenzen blijven verleggen. Dat mag blijken uit deze uitstekende BBC-reeks waarin aan de hand van de progressie in vier disciplines de historie van de moderne Spelen wordt verteld. Na de 100 meter staan we stil bij de enorme evolutie in het turnen, waar nu risico's worden genomen die enkele decennia terug nog als 'menselijk onmogelijk' werden beschouwd. Grootheden als Sebastian Coe en Steve Ovett vertellen over hun 1.500 meter, het 'ultieme loopnummer' waarvoor de uithouding van een marathonloper, de explosieve snelheid van een sprinter en het tactische vernuft van een schaker vereist zijn. In de slotaflevering probe- ren Mark Spitz, Dawn Fraser en Ian Thorpe te verklaren hoe het kan dat de mens stilaan even snel door het water klieft als de doorsnee vis.

Zeer boeiend vierluik met wetenschappelijke analyses, commentaar van talloze olympische helden en unieke archiefbeelden.(JH)