Direct naar artikelinhoud

Vrijen staat niet op het dieet

Een op de vijf vrouwen die op dieet is, wil niet meer vrijen. Dat wijst de 'Nationale Dieetenquête' van Weight Watchers uit. 'Seks is net goed voor je zelfbeeld.'

De 'Nationale Dieetenquête' van Weight Watchers maakt duidelijk dat Belgen behoorlijk ongelukkig zijn over hun gewicht: 53 procent van de vrouwen wil minder wegen, net als 40 procent van de mannen. Dat de organisatie net nu met een dieetonderzoek op de proppen komt, is niet toevallig: "Januari is de dieetmaand bij uitstek", zegt Sabine de Prest van Weight Watchers.

Al is de reden waaróm we minder kilo's willen torsen verschillend per geslacht. Een man vindt dat hij magerder moet zijn om sportiviteit uit te stralen, een vrouw wil vooral een slanke lijn omdat dat de maatschappelijke norm is. "Acht op de tien vrouwen hebben het gevoel dat de samenleving eist dat ze slank zijn. Vreemd genoeg is het niet zozeer het andere geslacht dat voor die druk zorgt: zeven op de tien vrouwen voelen zich vooral dik in de nabijheid van vriendinnen", zegt Sabine de Prest.

Liefst 85 procent van de vrouwen die op dieet zijn, laat het gewicht het gedrag beïnvloeden. Meer dan de helft van de vrouwen staat minstens één keer per week op de weegschaal. Dat verbetert niet met de leeftijd, integendeel: hoe ouder we worden, hoe vaker we op de weegschaal gaan staan. De Prest: "Ze durven niet meer te gaan zwemmen, durven geen badpak meer aan en schrikken ervoor terug zich sexy te kleden." Maar vooral: onzekerheid over love handles maakt vrijen tot een activiteit die ze liever vermijden.

Dat diëten en vrijen niet goed samengaan, is een logische redenering, vindt seksuologe Kaat Bollen. Maar daarom niet de juiste. "Seks heeft net een goede invloed op je zelfbeeld, en daar wil je toch aan werken als je dieet? Je mag dus vooral niet stoppen met vrijen."