Direct naar artikelinhoud

Honderdduizenden kwijnen weg in Noord-Koreaanse kampen

Noord-Korea breidt volgens Amnesty International zijn grootste kamp voor politieke gevangenen nog verder uit. Op satellietbeelden is te zien hoe nieuwe woonblokken, werkplaatsen en wachttorens zijn gebouwd. Uit getuigenissen blijkt dat gevangenen er worden verkracht, gefolterd en geëxecuteerd.

In Noord-Korea zitten volgens Amnesty honderdduizenden mensen opgesloten in kampen en gevangenissen. Dat zijn niet alleen 'politieke misdadigers'. Dikwijls gaat het ook om onschuldige familieleden van mensen die schuldig zijn bevonden aan politieke misdaden, onder wie ook kinderen. In de kampen worden ze allemaal onderworpen aan mensonterende mishandelingen. Met de regelmaat van de klok wordt er volgens overlevende gevangenen gefolterd, verkracht en vinden er barbaarse openbare executies plaats. Sommige gevangenen moesten hun eigen graf graven. Vrouwen die 's nachts worden misbruikt door bewakers verdwenen spoorloos.

Kamp 'Kwanliso 16' is Noord-Korea's grootste gevangenenkamp. Gelegen nabij Hwaseong, in de provincie Hamgyong, op 400 kilometer van hoofdstad Pyongyang, zaten er in 2011 al naar schatting 20.000 mensen vast. Sindsdien nam het aantal gedetineerden er nog toe. Dat blijkt uit satellietbeelden, waarop te zien is hoe er nieuwe woonblokken werden bijgebouwd. Investeringen in de "infrastructuur van repressie", stelt Amnesty, die satellietbeelden van het kamp uit de voorbije vijf jaar bestelde bij privébedrijf Digital Globe en forensisch liet analyseren door wetenschappers van zijn Science for Human Rights-programma.

Wachttorens

Verontrustend is de oppervlakte van Kwanliso 16 - liefst 560 vierkante kilometer, of meer dan drie keer de oppervlakte van Washington DC. Op de beelden is duidelijk te zien dat het kamp omringd is door een omheining met wachttorens. De ingangen zijn zwaar bewaakt en ook op het domein zelf zijn er interne controleposten.

Volgens getuigen die er in het verleden vastzaten, maar pas recent door Amnesty konden worden geïnterviewd, moeten de gevangenen zware dwangarbeid verrichten. Op de satellietbeelden is alvast te zien hoe er intensieve productie plaatsvindt, zoals mijnbouw, houtkap of landbouw. In Kwanliso 16 werd recent ook een uitbreiding van industriële activiteit vastgesteld. De gedetineerden moeten per groep dagelijks productiequota halen. Doen ze dat niet, dan worden ze geslagen of krijgen ze minder voedsel. Een vicieuze cirkel, want verzwakt en hongerig kunnen ze onmogelijk de volgende quota halen.

Amnesty bekeek ook satellietbeelden over de ontwikkeling van Kwanliso 15 (2011-'13), een kamp in Yodok (op 120 kilometer van Pyongyang), dat ongeveer 370 vierkante kilometer beslaat. Daar nam het aantal onderkomens een beetje af.

Geen proces

"Onder zijn nieuwe leider, Kim Jong-un, schendt Noord-Korea elk denkbaar mensenrecht", zegt Rajiv Narayan, de auteur van het Amnestyrapport. "Mensen worden naar politieke gevangenenkampen gestuurd zonder aanklacht, laat staan een proces, velen onder hen gewoon omdat ze iemand kenden die uit de gratie viel."

De mensenrechtenorganisatie speelde haar bewijzen door aan de VN-onderzoekscommissie die mensenrechtenschendingen in Noord-Korea onderzoekt. Ze roept het regime in Pyongyang ook op om onafhankelijke waarnemers toegang te verlenen tot de kampen.

Op satellietbeelden van gevangenkamp Kwanliso 16 zijn omheiningen, wachttorens, controleposten en werkplekken voor dwangarbeid te zien. Hier zitten naar schatting 20.000 mensen vast.