Direct naar artikelinhoud

Minister beëindigt contract met OIVO

Minister van Economie Johan Vande Lanotte (sp.a) heeft beslist het beheerscontract met consumentenorganisatie OIVO te beëindigen. Wel zal, na een externe audit, onderhandeld worden over een nieuw contract.

OIVO kwam enkele maanden geleden zwaar onder vuur te liggen: de methoden van de organisatie bleken verre van wetenschappelijk te zijn. Resultaten van consumentenonderzoeken zouden vaak gemanipuleerd worden of minstens dubieus van aard zijn. Dat bleek onder meer uit de verhalen van enkele voormalige werknemers. Directeur Marc Vercammen kwam wegens belangenvermenging onder vuur te liggen, de financiële situatie bij het OIVO zou nogal schimmig zijn en het personeelsverloop was erg groot. Volgens de verhalen waren pesterijen en intimidatie schering en aanslag.

De kwestie zorgde voor tal van parlementaire vragen en bevoegd minister Vande Lanotte liet meteen een onderzoek uitvoeren. Ook de eigen raad van bestuur startte een interne doorlichting. "De resultaten van ons onderzoek zijn nu binnen," zegt de woordvoerster van Vande Lanotte, "maar sommige dingen blijken nog wat onduidelijk te zijn. Daarom komt er nog een externe audit naar het functioneren van de consumentenorganisatie."

In de tussentijd zegt de minister het beheerscontract op. "Maar er is een opzegtermijn van zes maanden, en de intentie om een nieuw contract te onderhandelen is er", zo klinkt het. "De regeling met OIVO bestaat sinds 2003 en is op sommige gebieden veel te vaag. Het is sowieso tijd voor een herziening." Eerder al liet zowel de VRT als de Franstalige zender RTBF weten niet langer samen te werken met het onderzoekscentrum. Eén maakt voor programma's zoals Volt en Ook getest op mensen af en toe gebruik van de diensten van de organisatie.

Of OIVO zijn werkwijze al dan niet zal moeten aanpassen, hangt dus mede van de extra controle af. Bij de organisatie zelf was gisterenavond niemand bereikbaar voor commentaar.

Vande Lanotte nam de beslissing omdat de consumenten- organisatie zwaar onder vuur lag