Direct naar artikelinhoud

Aantal Fransen dat Belg wil worden verdubbeld

Sinds de invoering van de rijkentaks door president Hollande is het aantal Fransen dat Belg wil worden verdubbeld.

Het exacte aantal blijft wel bescheiden. Vroegen in 2011 nog 63 Fransen de Belgische nationaliteit aan, dan waren dat er vorig jaar 126, zo tonen de cijfers van de naturalisatiecommissie. Van de 63 dossiers in 2011 zijn er uiteindelijk 20 goedgekeurd. Van de 126 stuks vorig jaar leidden er 26 tot een effectieve naturalisatie.

"In 2012 was er in het algemeen een stijging van de aanvragen, maar de Fransen zijn de enigen bij wie de stijging zo scherp is", zo verklaart Georges Dallemagne, voorzitter van de naturalisatiecommissie.

Op de wachtlijst voor een aanvraag zouden ondertussen 500 Fransen staan. Volgens een navraag door de Franse kwaliteitskrant Le Monde bij bankiers en makelaars gaat het effectief om Fransen die willen ontsnappen aan de rijkentaks die de Franse regering invoerde en die alle inkomsten boven 1 miljoen euro per jaar 75 procent belast. "Voordien hadden we klanten die minstens 10 miljoen euro bezaten. Nu komen de aanvragen ook van Fransen die minder dan 4 of 5 miljoen hebben", aldus een anonieme bankier in de Franse krant. Hij en zijn collega's verwachten dat de trend zich nog steviger zal doorzetten.

De Fransen zouden overtuigd zijn van hun keuze omdat de Belgische regering niet van plan lijkt in te gaan op de vraag van de Franse president Hollande om de fiscale overeenkomst tussen beide landen te herzien. Ook de pogingen van bekende rijke koppen om via België aan de belasting te ontsnappen, werkt volgens de insiders inspirerend. Maar alles moet uiterst discreet gebeuren, want in Frankrijk zelf kunnen de rijken die vaandelvlucht plegen vooral op bakken kritiek rekenen.

De drie grootste groepen buitenlanders die Belg worden, zijn al jaren Marokkanen, Congolezen en Russen.