Direct naar artikelinhoud

Dertig schoten maar geen buit bij eerste hold-up op waardetransport in vijf jaar

Voor het eerst in vijf jaar hebben gangsters in ons land een waardetransport aangevallen. Drie gemaskerde gangsters schoten gisteren op de E19 in Wilrijk hun kalasjnikovs leeg op een diamanttransport van Brink’s. De chauffeur maakte een U-turn en ontsnapte aan erger door te spookrijden op de pechstrook.

Het diamanttransport kwam vanuit Brussel, vermoedelijk van de luchthaven van Zaventem, en was onderweg naar Antwerpen. Rond halfelf liep het fout ter hoogte van Wilrijk. De gepantserde vrachtwagen van Brink’s reed volgens getuigen op de middenstrook en werd zowel langs links als langs rechts ingehaald. De bestelwagen links werd bestuurd door de 22-jarige dakwerker Jody Santamaria. “Toen ik de truck van Brink’s voorbij was, zag ik hoe een VW Golf aan de rechterkant hen de doorgang belemmerde. In mijn achteruitkijkspiegel zag ik hoe de truck over de snelweg begon te slingeren. En nog voor ik het goed en wel besefte, zag ik iemand met een bivakmuts uit de auto klauteren. Opeens hoorde ik twee schoten. En dan opnieuw: boem. Bij elk schot zag ik precies een stofwolk uit dat geweer komen.”

De dakwerker parkeerde zich enkele honderden meter verder op de pechstrook om de politie te bellen. Daar zag hij hoe de waardetransporteurs op de autosnelweg 180 graden rechtsomkeer maakten en in tegengestelde richting op de pechstrook raasden naar de nabijgelegen afrit Kontich. De gangsters durfden hen niet achterna en sloegen op de vlucht.

“Toen ik de politie aan het bellen was, reden ze me met hoge snelheid voorbij. Ik heb de nummerplaat nog doorgespeeld.” Volgens de getuige was de auto van de overvallers niet zomaar een Golf. “Ik ben gepassioneerd door auto’s. Het was een Golf 5 R32, goed voor 250 pk.”

De daders konden ontkomen in de richting van Antwerpen. Intussen volgden de geldtransporteurs hun veiligheidsvoorschriften: zonder stoppen naar een zogeheten ‘safe-house’ rijden. Dat vonden ze enkele kilometers verder bij de politie van Kontich, waar ze binnenreden in een ondergrondse garage. Volgens het gerecht vonden ze tien kogelinslagen in de truck, één doorboorde het pantser. Ook een langsrijdende automobilist had in de brokken gedeeld: één projectiel belandde in een koplamp. Niemand raakte gewond. Volgens het Antwerpse parket vonden de speurders ter plaatse dertig hulzen, allicht afgevuurd met twee kalasjnikovs.

Minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open Vld) vindt dat de beveiligingsmaatregelen voor waardetransporten goed hebben gewerkt. “Het transport werd niet beveiligd door de politie maar toch zijn de daders er niet in geslaagd buit te maken”, zegt Turtelboom. “Het is een poging geweest en het heeft tot niets geleid.” In de jaren 90 werd ons land getroffen door een golf van overvallen op waardetransporten (zie kader). Volgens Turtelboom is het dankzij goed politiewerk en het invoeren van plofkoffers in 2007 dat dergelijke overvallen nog zelden voorkomen.

Ook Tom De Saveur, hoofdcommissaris hold-up, beklemtoont dat dit een alleenstaand feit is. “We mogen nu niet panikeren. Deze gewelddadige poging tot overval komt totaal onverwacht.” Het is ook niet uitzonderlijk dat waardetransporten geen politie-escorte krijgen. “Een geldtransport met plofkoffers krijgt bijvoorbeeld geen begeleiding”, zegt het kabinet van Binnenlandse Zaken.

Bij het ter perse gaan waren de daders nog voortvluchtig.