Direct naar artikelinhoud

Hazard jongste erelid van voetbalbond

Eden Hazard overschrijdt tegen Macedonië de drempel van 35 interlands. De aanvaller van Chelsea mag zich voortaan erelid van de Belgische voetbalbond noemen. Hij is met zijn 22 jaar en 74 dagen de jongste ooit om die status te verwerven.

Tot vrijdag heeft Paul Van Himst, goed voor 81 interlands, het record in handen. Hij was 22 jaar en 88 dagen oud toen hij op 29 december 1965 voor een WK-testmatch tegen Bulgarije in Firenze het truitje van de nationale ploeg voor de 35ste keer aantrok. Vrijdag wordt hij met veertien dagen geklopt door Hazard.

"Records zijn er om gebroken te worden", zegt Van Himst. "Als het dan toch moet gebeuren, gun ik het Hazard van harte. Liever hij dan iemand anders, want wie zo kan voetballen... Straf, hoor. Wat hij allemaal toonde in zijn voorbije matchen met Chelsea, dat is top. Hij deed het vroeger ook vaak bij Lille. Alleen in de nationale ploeg lukte dat nog niet helemaal. Maar het kan niet uitblijven."

Van Himst, die mee naar Macedonië reist als begeleider van de sponsors van de voetbalbond, zal niet nalaten om Hazard met zijn 35ste interland te feliciteren. Van de bond krijgt Hazard een levenslang abonnement voor de thuiswedstrijden van de Rode Duivels. Een petje met 35 sterren - eentje voor elke interland - zit er niet meer in. In 1994 werd het gebruik van de cap - naar het Engels voor petje - afgeschaft. Tot dan kreeg iedere international bij zijn debuut een petje met het jaartal van die eerste match op. Dat gebruik ontstond op 1 mei 1904, toen de nationale ploeg haar eerste wedstrijd ooit speelde, tegen Frankrijk. De bond nam het idee over van haar Engelse collega's. Negentig jaar na de invoering werd de gewoonte stopgezet. "De spelers waren niet meteen meer in zo'n gadget geïnteresseerd en vertikten het om het nog mee naar de matchen te nemen", weet Bruno Dubois, voorzitter van de vzw Foot 100, die zich in de studie van de Belgische voetbalgeschiedenis verdiept.

De laatste keer dat een speler zich nog met een cap in het openbaar voor een interland vertoonde, was Jan Ceulemans op 23 augustus 1989. Hij speelde toen in Brugge tegen Denemarken zijn 82ste interland en verbrak het nationale record van Paul Van Himst. Ceulemans werd toen door van Van Himst, op initiatief van toenmalig bondsvoorzitter Michel D'Hooghe, gehuldigd met de overhandiging van zijn originele cap uit 1977 met 82 sterren op.