Direct naar artikelinhoud

Murdoch junior wil News Corp uitbreiden

News Corp, het mega-mediabedrijf dat Rupert Murdoch uit de grond stampte moet nog groter worden. Dat is volgens James Murdoch, zoon van en operationeel directeur van het bedrijf, de enige mogelijkheid om de concurrentie aan te blijven gaan met bedrijven als Google, Apple en Telefonica.

Murdoch doet die opmerkelijke uitspraak op een moment dat News Corp in Groot-Brittannië onder vuur ligt. Hij wil immers het satellietnetwerk BSkyB waarvan News Corp nu 39,1 procent bezit helemaal in handen krijgen. Een overname waardoor News Corp volgens critici te veel macht zou krijgen in het Britse omroepbestel. Een onterechte vrees dus volgens James Murdoch, die aankondigt dat de gecontesteerde overname slechts een voorbode is van de nog grotere expansie die er de komende tien jaar aan zit te komen. "De machtsverhoudingen op de markt zijn aan het veranderen en als je de zaken grondig analyseert, kom je tot de conclusie dat wij gewoon niet groot genoeg zijn. Merken als Google, Apple, Telefonica, Deutsche Telecom en Verizon zijn veel grotere beesten dan bijvoorbeeld News Corp of Time Warner. We moeten de komende jaren proberen om te groeien zodat we de concurrentie met die nieuwe spelers aan kunnen gaan en er tegelijk voor zorgen dat we snel en creatief genoeg blijven. Het vinden van een evenwicht tussen die twee is de grote uitdaging waar we voor staan."

De concurrentie van die nieuwe spelers is trouwens niet het enige probleem voor News Corp. Ook de huidige economische situatie baart Murdoch zorgen. "De laatste paar weken vangen we onrustwekkende berichten op. Onze zaken gaan dan wel goed en ons bedrijf is gezond, maar we blijven ons wel zorgen maken over het macro-economische niveau."

Een beslissing over de wenselijkheid van een totale overname van BSkyB door News Corp wordt deze week verwacht. Dan moet de Britse cultuurminister Jeremy Hunt normaal gezien laten weten of News Corp de overnamegesprekken opnieuw mag opstarten. Om het volledige aandelenpakket van BSkyB in handen te krijgen zou News Corp ruim 13 miljoen euro moeten betalen.