Direct naar artikelinhoud

Vlaams Belang kegelt Belforters buiten

Absurdistan in de Gentse gemeenteraad. De vier 'gehoorzame' fractieleden van Vlaams Belang moeten voortaan als onafhankelijke zetelen. De uit de partij gezette Belfortploeg gaat nog tot eind 2012 door het leven als Vlaams Belang.

Vlaams Belang heeft niet tot de laatste dag van de maand gewacht om het lot van de dissidente Belfortploeg definitief te bezegelen. De partij heeft het lidmaatschap van de vijf Gentenaars gisteren beëindigd. Al benadrukt voorzitter Bruno Valkeniers dat de Belfortploeg zichzelf buiten de partij heeft gezet. Druppel die de emmer deed overlopen was de zet van de Belforters vorige week: ze kondigden aan dat ze de vier resterende gehoorzame VB'ers in de Gentse gemeenteraadsfractie "uit de partij" zetten. De Gentse burgemeester Daniël Termont (sp.a) kon gisteravond niet anders dan die nieuwe situatie bevestigen. Voortaan zullen de Belforters in de gemeenteraad zetelen als zijnde 'Vlaams Belang'. Het is simpelweg de wet van de meerderheid.

Hoe is het zo ver kunnen komen? Een lokaal akkefietje in Gent loopt uit de hand en rond Francis Van de Eynde en Kristina Colen vormt zich een een groepje dat zichzelf de Belfortploeg doopt. Ze hekelen de lijn die de partijtop aanhoudt en bij uitbreiding ook de partijtop zelf. Die zou te Antwerps zijn en geen inspraak dulden.

Voorzitter Valkeniers en de zijnen kunnen de oprichting van de dissidente groepering maar matig appreciëren en op de partijraad van enkele weken geleden wordt Van den Eynde en co. een ultimatum gesteld: ze hebben tot 30 juni de tijd om hun ploeg op te heffen en moeten hun kritiek voortaan binnen de partijmuren houden. Gaan ze daarmee akkoord, dan is alles vergeven en vergeten.

De Belfortploeg dacht er anders over. Dat maakte ze vorige week glashelder duidelijk door binnen de Gentse gemeenteraadsfractie de wereld op zijn kop te zetten.

De partij kon dat niet over zijn kant laten gaan. Het bestuur besprak gisterochtend de kwestie en om half zeven 's avonds viel bij de betrokkenen een bericht van voorzitter Valkeniers in de mailbox. "Als partijvoorzitter betreur ik dat de uitgestoken hand niet gegrepen werd. Bijgevolg moet ik vaststellen dat u zichzelf buiten de partij heeft geplaatst. Wij kunnen u dan ook niet langer als lid beschouwen."

Het zal de dissidenten worst wezen. "Wij blijven gewoon zetelen tot de nieuwe gemeenteraadsverkiezingen", aldus een strijdvaardige Francis Van den Eynde. "Absurde situatie of niet, de partij kan niet anders dan dat accepteren."