Direct naar artikelinhoud

Wii maakt golf populair bij jongeren

Golfen zit in de lift bij jongeren. Dat meldt de Vlaamse Vereniging voor Golf (VVG). Op vijftien jaar tijd is het aantal golfspelers in Vlaanderen verdubbeld. ‘Dankzij de Wii is golf veel hipper geworden.’

Steeds meer jongeren nemen de golfclub ter hand. Dat blijkt uit statistieken van de Vlaamse Vereniging voor Golf (VVG). Vorig jaar sloten 3.362 jeugdspelers zich aan bij de VVG. Dat is een stijging van 75 procent sinds 2005. “Jongeren zijn bezig aan een stevige opmars op de golfbaan”, bevestigt Lieselotte Pieters, communicatieverantwoordelijke van de VVG. In de Vlaamse golfclubs is de aanwezigheid van jongeren op vijf jaar tijd gestegen van 6,9 procent naar 10,1 procent. Ook Bloso ziet een groeiende interesse voor de golfkampen tijdens de zomermaanden. “Vorig jaar waren al onze golfkampen volgeboekt en dit jaar verwachten we opnieuw een sterke opkomst”, zegt Luc Van Nuffel van Bloso. Inmiddels worden steeds meer kindvriendelijke formules aangeboden door Vlaamse golfclubs.

Volgens de Vlaamse golffederatie ligt de verklaring bij de populariteit van Wii Sports, een sportspel voor de bekende Wii-spelcomputer van Nintendo. Wii Sports is een verzameling sportsimulaties, waarbij spelers met de Wii-afstandsbediening de bewegingen van sporters moeten nabootsen. Golf behoort samen met tennis, honkbal, bowling en boksen tot het standaardpakket van het spel. “Dankzij de Wii is golf veel hipper geworden”, zegt Pieters. Volgens Pieters raken jongeren geïnspireerd door de sportsimulatie en “gaat er een nieuwe wereld open” voor de gamers.

Dat Wii Sports ook educatief verantwoord is, blijkt volgens de Vlaamse golffederatie uit de talrijke golfinitiatieven voor jongeren. “Tijdens de initiaties merken we dat jongeren al heel wat golftechnieken onder de knie hebben”, zegt Pieters. Ook golftermen zoals ‘birdie’, ‘eagle’ of ‘green’ kennen volgens de VVG geen geheimen meer voor onze toekomstige golftalenten. “De jonge spelers zijn uitzonderlijk goed op de hoogte van het golfjargon.”

Volgens trendwatcher Herman Konings is het niet verwonderlijk dat jongeren na het spelen op de Wii ook samen de golfbaan op trekken. “Wat digitaal werkt, prikkelt jongeren en creëert de drang om het ook ‘in real life’ uit te proberen.” Ook Frank Dhondt, sportief coördinator van de Keerbergen Golf Club, vindt het “logisch dat jonge golfers interesse krijgen dankzij spelervaringen met de Wii”. Jeugdspelers zouden volgens Konings ook geïnspireerd worden door voetballers en andere sporthelden, die steeds vaker al golfend in de media verschijnen. “Zij bewijzen dat golf geen sport meer is voor saaie oudjes”, verklaart de trendwatcher.

Democratisering

Uit de cijfers van de VVG blijkt dat de golfsport in de voorbije jaren haar negatieve sluier van een elitaire sport heeft afgeworpen. “Iedereen kent wel iemand die golf speelt”, aldus Pieters. Vorig jaar waren maar liefst 55.507 golfspelers geregistreerd in België. In Vlaanderen verdubbelde het aantal golfspelers op vijftien jaar tijd. In 2010 sloten 33.237 golfspelers zich aan bij het VVG, tegenover 15.565 leden in 1995. Ook het aantal clubs is sterk gestegen. In 1995 telde Vlaanderen 39 golfclubs, vorig jaar waren dat er 52. Een belangrijke factor voor de popularisering van de sport is de daling van de kostprijs. “Golf is de voorbije jaren enorm gedemocratiseerd”, aldus Konings.

De democratisering blijkt ook uit de opkomst voor ‘Start To Golf’, een initiatiedag van de VVG. De initiatiedag lokte vorige week op paasmaandag zo’n 4.000 bezoekers naar meer dan 30 golfclubs in Vlaanderen. Door de overwinning van onze landgenoot Nicolas Colsaerts op de China Open zal de populariteit van golf wellicht nog toenemen. De Vlaamse golffederatie is ambitieus: “Tegen 2020 willen we het aantal golfspelers optrekken tot 50.000.” (ADB)