Direct naar artikelinhoud

VS delven onderspit bij deal met India

Europa mag 126 geavanceerde gevechtsvliegtuigen ter waarde van 11 miljard dollar leveren aan India. Europese bedrijven zullen dus een van de grootste militaire contracten ter wereld binnenhalen. De VS en Rusland moesten het onderspit delven.

Door de deal is de luchtmacht voor India de komende drie decennia verzekerd. Bovendien creëert het akkoord een stevig fundament voor een strategisch partnerschap. Welke Europese bedrijven concreet de straaljagers zullen leveren, is nog niet duidelijk. Het Franse Dassault Rafale en de multinational Eurofighter Typhoon zullen het in de volgende ronde tegen elkaar opnemen. Een woordvoerder verklaarde aan The Financial Times dat een definitieve beslissing er binnen een jaar zal komen. Ook enkele Britse bedrijven hebben heel wat te winnen bij een akkoord. Zo maakt Cobham vliegtuigantennes voor Rafale en ontwerpt Meggit wielen en remsystemen voor Typhoon.

De beslissing van India is vooral een zware klap voor Washington, dat zwaar heeft gelobbyd om dit contract binnen te halen. Timothy Roemer, de VS-ambassadeur in Delhi en persoonlijke vriend van president Obama, is naar eigen zeggen “enorm ontgoocheld” en kondigde zijn ontslag aan. Hoewel Roemer zegt dat hij India verlaat door persoonlijke redenen, had hij de Amerikaanse toestellen zwaar gepromoot in India.

Defensiespecialist Uday Bhaskar zei aan The Financial Times dat India de bedrijven heeft gekozen op basis van technische kunde, maar dat bij de finale beslissing zeker nog geopolitieke motieven zullen meespelen. “Het lijdt geen twijfel dat de relatie tussen de VS en India hier gevolgen van zal ondervinden.” (SV)