Direct naar artikelinhoud

Verbod op reclame voor plastische chirurgie in de maak

Vijf centimeter wallen voor, nul centimeter wallen na. Moet dat soort reclamefoto’s voor cosmetische chirurgie worden verboden? Daarover stemt de Senaat waarschijnlijk vandaag. In de gezondheidssector is alvast niet iedereen overtuigd van de effectiviteit van het wetsvoorstel.Wat is het verschil tussen een plastisch chirurg, een cosmetisch arts en een esthetisch heelkundige? Alleen de titel van de plastisch chirurg is beschermd. De andere twee kunnen onvoldoende opgeleid zijn om plastische ingrepen uit te voeren. Om te voorkomen dat zij consumenten ronselen en zo de volksgezondheid in gevaar brengen, diende senator Dominique Tilmans (MR) een wetsvoorstel in dat reclame voor plastische chirurgie verbiedt.

“Het is de taak van de overheid om de bevolking te beschermen, maar doordat veel cosmetische ingrepen niet worden terugbetaald, hebben we ook maar weinig zicht op waar we precies moeten ingrijpen”, vertelt senator Marleen Temmerman (sp.a), die deel uitmaakt van de werkgroep rond het wetsvoorstel. “Door de reclame aan banden te leggen proberen we tegen te gaan dat het domein wordt overspoeld door onopgeleide cosmetische artsen die alleen op winst uit zijn.”

Het wetsvoorstel viseert prijspromoties - zoals ‘tot eind mei een borstvergroting voor maar 1.999 euro’ - maar ook de voor-en-na-foto’s die ook plastisch chirurgen vaak gebruiken op hun websites. De inspiratie hiervoor komt uit Frankrijk. Daar zijn gelijkaardige reclamecampagnes al enkele jaren verboden.

Stan Monstrey, voorzitter van de Koninklijke Belgische Vereniging voor Plastische, Reconstructieve en Esthetische Chirurgie, verwacht niet dat een eventuele wet minder mensen naar de Belgische ziekenhuizen zal lokken. “Er zijn Europese richtlijnen in de maak die dichter aanleunen bij ons wetsvoorstel dan bij de wetten in Duitsland en Nederland.”

Die richtlijnen moeten ook bepalen waar en door wie welke medische ingrepen mogen gebeuren. Die twee elementen komen niet in het Belgische wetsvoorstel door een communautair probleem. De bescherming van de volksgezondheid is een federale bevoegdheid, de controle op instellingen een regionale. (SS)