Direct naar artikelinhoud

Waal wordt Vlaming in docureeks op Acht

Jean-Baptiste Dumont heeft het gehad als Waal. Hij wil bij het ‘goede kamp’ horen en Vlaming worden. Dat is het opzet van Jean wordt Vlaming, na Where is Gary? de tweede documentairereeks die de jonge maker loslaat op digitale zender Acht.

Is Jean wordt Vlaming uw ironische reactie op de politieke malaise?

Dumont: “U kan het zo opvatten, maar u begrijpt dat ik in mijn rol moet blijven als ik dit project wil laten slagen. Ik neem mijn voornemen Vlaming te worden serieus. Als een eerste stap zal ik de taal op mijn identiteitskaart in het Nederlands veranderen - omdat ik in Brussel woon, kan ik dat - en daarna wil ik ook mijn naam vervlaamsen in Jan Van den Berghe.

Ik denk dat het voor Vlamingen interessant kan zijn om hun identiteit geanalyseerd te zien door de ogen van een Waal. Van een buitenstaander leer je soms het meest.”

Hoe zou u de Vlaamse identiteit dan omschrijven?

“Dat is net wat ik nog aan het onderzoeken ben. Het is vreemd: bijna elke Vlaming die ik ontmoet, is bijzonder trots op zijn identiteit, maar kan niet omschrijven wat die identiteit dan wel precies inhoudt. Ik heb alvast vastgesteld dat jullie identiteit voor een groot stuk gevormd wordt door jullie media. Denk maar aan de aandacht die jullie BV’s krijgen. Wij hebben dat niet: Bekende Walen. Daarom wil ik ook zo veel mogelijk BV’s ontmoeten. Zo heb ik net ex-wielrenner Roger De Vlaeminck ontmoet. ‘Als je een goede Vlaming wil worden, moet je van koers leren houden’, drukte hij mij op het hart. Daarnaast zal ik ook harder en efficiënter moeten leren werken, want daar zijn jullie bijzonder goed in.”

Dat zijn toch de clichés? Wilt u niet net de clichés ontkrachten?

“Als ik al een ding geleerd heb, dan is het wel dat heel wat clichés over Vlamingen simpelweg kloppen. Die werklust is ook een van de redenen waarom ik Vlaming wil worden. Ik wil bij het goede kamp horen. Bovendien: als straks de sociale zekerheid wordt gesplitst, kan je maar beter Vlaming zijn. Ik hou ook van jullie trots op jullie identiteit. Walen kennen dat soort fierheid niet.”

Bent u niet bang voor kwade reacties? Een Waal die ironisch doet over de Vlaamse identiteit: het zou bij bepaalde Vlamingen in het verkeerde keelgat kunnen schieten.

“Humor en ironie zijn krachtige, maar ook onschuldige middelen om het over potentieel netelige kwesties te hebben.”